Сè што треба да знаете за умниците!

Во денешно време стоматолозите се почесто препорачуваат вадење на умниците, дури и кога се потполно здрави

Умниците се заби кои растат последни, обично меѓу 12 и 25 година од животот. Во дамнешните времиња, кога за оралната хигиена не се водела сметка како денес, растењето на четири нови заба после неколку загубени било мошне добредојдено. Но во денешно време стоматолозите се почесто препорачуваат вадење на умниците, дури и кога се потполно здрави.

Затоа е важно да знаете кога е тоа потполно непотребно, а кога навистина треба по хируршки пат да се отарасите од овие четири заба, пишува BrightSide.

Кога не треба да се вадат умниците:

  • Кога се потполно здрави и не предизвикуваат воспаление на непцата.
  • Кога се целосно израснати (се случува да избијат само до половина).
  • Се наоѓаат на вистинското месо и не им пречат на останатите заби.
  • Достапни се за чистење за време на миењето заби.

Кога треба да се извадат:

  • Кога не можат целосно да избијат, може да дојде до воспаленија на непцата, формирање цисти и отштетувања на коренот на соседните заби.
  • Кога не се достапни за миење – постојано ќе крварат.
  • Вилицата е тесна и нема доволно простор целосно да избијат, исто така, може да влијае и на оштетување и поместување на останатите заби.
  • Непцата околу умниците често се инфицираат.
  • Почнуваат да се кршат, растат оштетени.