СЕ ЗАКАНУВА И СРЦЕВ УДАР: 11 знаци кои може да укажуваат дека болеста КОВИД-19 го нападнала и вашето срце

Веројатно и вие мислите дека КОВИД-19 е респираторна болест, но според досегашното искуство, таа може да биде и инфекција на срцето, како и на белите дробови, а новите истражувања постојано укажуваат на фактот дека последиците од болеста може да бидат исклучително непријатни.

Ново истражување објавено во списанието The American Journal of Emergency Medicine, потврдуваат дека КОВИД-19 пациентите може да доживеат:

 

 • Воспаление на срцевиот мускул – миокрадитис
 • Срцев удар
 • Срцев застој
 • Неправилни отчукувања на срцето
 • Појава на крвни згрутчувања

Постојат и сигнали кои укажуваат на појава на некои од наведените состојби, алармираат лекарите од Мајо клиниката, па внимателно прочитајте за кои станува збор.

 • ОТЕКУВАЊЕ НА НОЗЕТЕ

Ова е еден од симптомите на создавање на крвно згрутчување – тромб, а обично се јавува само на едната нога.

 • БОЛКА ВО НОЗЕТЕ

Во листот на ногата, поради крвното згрутчување се јавува тапа болка која потсетува на грчеви.

 • ЦРВЕНА КОЖА

 “Доколку згрутчувањето дојде во рацете или нозете, обично се јавува и промена во бојата на кожата, која станува црвенкаста или сина боја“, појаснуваат стручњаците и додаваат дека тие промени на кожата може и да останат поради настанатата штета на крвните садови.

Постојат знаци кои може да укажуваат дека кардиоваскуларното здравје на пациентот е во опасност.
 • ЧУВСТВО НА ТОПЛИНА ВО БОЛНАТА НОГА

Повторно се работи за крвно згрутчување. Може да почувствувате силно и постојано грчење во ногата, болка и чувствителност кога ќе застанете на ногата. Како состојбата се влошува, така кожата може да поприми црвена боја и да стане топла на допир.

 • ПРИТИСОК ВО ГРАДНИОТ КОШ И РАЦЕТЕ КОЈ СЕ ШИРИ

Нелагодност во градите, како и во средината на градниот кош која трае подолго од неколку минути или доаѓа на бранови. Непријатноста може да се почувствува како нелагоден притисок, стискање, потење и болка. Доколку забележите било кој од симптомите, веднаш посетете лекар. Ако навреме ги воочите знаците на срцев удар, навремената лекарска интервенција може да ви спаси живот.

 • МАЧНИНА

Дигестивни проблеми, киселина во желудникот, болка во стомакот и мачнина, може да бидат и симптоми на болеста КОВИД-19, но и на срцев удар.

 • НЕДОСТАТОК НА ВОЗДУХ

Со оглед дека КОВИД-19 е и респираторна болест, потешкотии со дишењето може да значат дека се работи за срцев удар или КОВИД-19.

 • ЛАДНА ПОТ

Кога срцето отежнато работи, вложува многу повеќе труд за да пумпа крв. Може да станете и анксиозни, а обрнете внимание на тоа колку се потите.

Ако навреме ги воочите знаците на срцев удар, навремената лекарска интервенција може да ви спаси живот.
 • ЗАМОР

Притоа, не се мисли на оној вообичаен замор кој го чусвтвуваме на крајот од денот, туку на целосен недостаток на енергија. Тоа може да биде сигнал дека нешто не е во ред со срцето.

 • НАГЛА ПОЈАВА НА ВРТОГЛАВИЦА

Ако го забележите овој симптом, веднаш повикајте лекар!

 • ПАЛПИТАЦИИ

Тие претставуваат чувство на срцевите активности, а се опишуваат и како чувство на треперење на срцето или забрзана работа, како и прескокнување. Со овој симптом може да се јават и потешкотии со дишењето.

“Некои истражувања упатуваат дека некои лекови кои се користат за лекување на КОВИД-19, може потенцијално да предизвикаат компликации со кардиовааскуларното здравје„, стои во истражувањето.