Се зголемува бројот на смртни случаи кај лица со нарушен срцев ритам и по 35. година

Атријалната фибрилација понекогаш доведува до создавање на крвни згрутчувања, мозочен удар, затајување на срцето и други кардиоваскуларни компликации.

Ново истражување, објавено од страна на Американското здружение за срце, покажало дека бројот на смртни случаи поврзани со нарушување, односно пореметување на срцевиот ритам (познато како атријална фибрилација) е во пораст, особено меѓу младите возрасни лица.

Студијата покажала дека со оглед на возраста, годишното зголемување на смртните случаи поради атријална фибрилација, било поголемо помеѓу пациентите од 35 до 64 години – 7,4% во споредба со 3% кај пациентите на возраст од 65 до 84 години.

Атријалната фибрилација понекогаш доведува до создавање на крвни згрутчувања, мозочен удар, затајување на срцето и други кардиоваскуларни компликации.

Атријална фибрилација е најчеста постојана аритмија кај општата популација. Ризикот од развој на атријална фибрилација расте со возраста.  Се појавува поради брзи (>300/мин) и неправилни електрични импулси во преткоморите. Наведеното, го зголемува ризикот од појава на згрутчувања во преткоморите во атриите. Освен специфично лекување на аритмијата, потребно е и лекување со лекови “против згрутчувања“.

Треба да се истакне дека пред десетина години, атријалната фибрилација била претежно болест на повозрасните лица, а сега се повеќе се среќава кај лица во нивните триесети години.