Секоја вечер ја правите истата фатална грешка, а не знаете дека води до прерано стареење!

Клетките на кожата имаат, како и телото, биоритам кој се „вклучува“ кога ќе падне мрак и заради тоа една навика треба треба да ја одбегнувате.

Строго се држите до рутината за чистење на лицето и никогаш не го прекршувате „правилото“ – на спиење се оди без шминка! Но и покрај сето ова постои еден мал детал кои го прават повеќето во својата вечерна рутина: го миете лицето неколку минути пред спиење.

Всушност лицето би требало да го миете многу порано. Најдобро време е штом зајде сонцето. Клетките на кожата, како и телото, имаат свој биоритам кој се „влучува“ штом ќе падне мрак, односно штом ќе зајде сонцето. А тоа значи: кога после напорниот работен ден некои делови ќе се исклучат, кожата почнува да ги менува старите клетки и да создава нови.

Значи, ако порано го измиете лицето внатрешниот часовник останува во рамнотежа и така го поддржувате биоритамот на кожата и ја штитите од оштетување и стареење, тврдат научниците. Освен тоа кожата порано ќе ги „впие“ сите производи кои ги нанесувате. Значи, пораното миење лице има некои предности и над се секогаш ќе го одбегнете моментот „уморна/ен сум да го измијам лицето“.