Сексот во 6 часот ја зајакнува плодноста, во 15 го чува срцето, а ќе се воодушевите што ве очекува во 19!

Уште еден доказ дека сексот е лековит

Времето во кое водите љубов игра мошне значајна улога во зачувувањето и подобрувањето на здравјето, потврдила најновата студија. Како што наведуваат стручњаците во зависност од периодот од денот и ноќта сексот може да ви помогне да станете попаметни, да ја поттикнете плодноста, но и да доживеете најсилни оргазми.

06: 00 часот

Утринскиот секс ја поттикнува плодноста, велат швајцарските научници. Спермата е најздрава во утринските часови, затоа ако сакате да имате деца тогаш е најдобро да се обидете во овој период од денот.

07: 30 часот

Нивото на тестостерон кај мажите е на врвот пред 8 часот. Заради тоа повеќето припадници на посилниот пол се расположени за утрински игри во креветот. Истражувањето, исто така, покажало дека мажите кои во младоста често имале односи, во позрели години поретко имале проблем со еректилна дисфункција.

08: 30 часот

За јакнењето на имунитетот помага сексот во 8: 30. Оргазмот го поткрева нивото на имуноглобин во телото, а со самото тоа ги зајакнува и одбранбените својства на нашиот организам. Всушност, водењето љубов претпладне го има овој ефект врз здравјето.

12: 00 часот

Најдобар начин да се ослободите од стрес е да водите љубов напладне. Американска студија покажала дека сексот во ова време помага во намалувањето на крвниот притисок, како и напнатоста. Резултат – подобри организациски вештини, подобро извршување на работните задачи и сл.

15: 00 часот

Најдобар начин на најубав можен начин да го заштитите срцето од болести. Во овој период од денот и кај мажите и кај жените совршено е ускладено нивото на хормони заради што чувствуваме поголема блискост спрема партнерот. После сексот се лачи хормонот окситоцин кој директно го намалува кортизолот – хормон на стрес, еден од главните виновници за појава на кардиоваскуларни заболувања.

19: 00 часот

Ако се прашувате кога најмногу ќе уживате во сексот, науката вели дека тоа е 7 часот навечер. Отприлика во тој период од денот голем број маќи и жени практикуваат некоја физичка активност, па после вежбањето крвта им се спушта во интимните регии заради што полесно доживуваат оргазам.

20: 00 часот

Оваа саатница особено се врзува за нешто постарата генерација која има обичај порано да си легнува. Науката вели дека сексот ја поттикнува работата на „малите сиви ќелии“ затоа е особено важно пред одење во кревет да водите љубов со партнерот. Ќе им годи на вашите мускули, но и на умот.