Сезонска слабост: Со многу течности и протеински појадок победете го пролетниот замор

Синдромот на пролетен замор е предизвикан од ослабен имунолошки систем, недостаток на витамин Ц и адаптација на организмот на новите временски услови

Според некои податоци, чувството на замор напролет опфаќа 20 проценти од пациентите кои ги посетуваат ординациите на општата медицинска пракса.

Витаминот Ц е ефикасен во борбата против пролетниот замор

По долгите студени денови, со нетрпение го очекуваме сонцето, полесната облека и свежата храна. Иако не го очекуваме и него, со нив во пакет, сепак, ни пристигнува и заморот.

Замор, недостаток на концентрација, зголемена потреба за спиење, што вклучува и поголема потреба за дневно спиење, се само некои од симптомите на пролетниот замор. Синдромот на пролетен замор е предизвикан од ослабен имунолошки систем, недостаток на витамин Ц и адаптација на организмот на новите временски услови.

Како самите да си помогнете?

Чувството на замор лесно ќе го намалите ако пиете многу течности, а за подигнување на енергијата задолжително појадувајте и во утринскиот оброк вклучете многу протеини: на тој начин освен што ќе ја зголемите виталноста, веројатно, ќе јадете и помалку во текот на денот. Добри извори на протеини се путер од кикиритки, сирење, јајца или јогурт, во комбинација со печиво од цели зрна.

Се препорачува внесување на што повеќе течности

Со поголема консумација на намирници кои содржат големи количини на витамин Ц ќе придонесете за побрзо надминување на симптомите на пролетниот замор

По појадокот најдобро е да посветите време на вежбање, кое ќе ве расони, ќе ви даде енергија и ќе го подобри вашето расположение. Нема потреба да поминувате неколку часа во теретана, доволно е да одите на прошетка или на трчање. Многу е важно и доволно да спиете. Обидете се да си легнувате порано од вообичаено.