Штити ли носењето хируршка маска од новиот коронавирус?

Општо, препорака е да ако сте болни да носите заштитна маска, но ако не сте, не морате.

Според мислењето на стручњаците, важно е да се носи хируршка (заштитна) маска ако сте болни или ако имате кашлица и температура, или ако мислите дека имате грип или друга респираторна инфекција. Имено, тоа е важно како вашата болест не би се проширила на други лица. Но, ако сте здрави, факт е дека носењето хируршка маска нема нужно да ве заштитити од Вухан коронавирусот или новиот коронавирус. Значи, општо, препорака е да ако сте болни да носите заштитна маска, но ако не сте, не морате.

Но, постои еден исклучок. Лицата кои се имунокомпромитирани како лица на хемотерапија, им се препорачува носење на хируршка (заштитна) маска.

Моментално во светот има 24.505 потврдени случаи, а од нив 24.292 се евидентирани во Кина.

Искуството со останатите коронавируси како САРС и МЕРС укажува дека постои зголемен ризик од смртност за трудниците, и ризик од штетни исходи во бременоста или за новороденчето. На пример, трудница кои има 21 година има ризик дека ќе има тешка форма на грип или дека ќе почине од грип, еднакво висок како да има 65 години.

Инфекцијата со новиот коронавирус предизвика смрт на 492 лица и тоа 490 во Кина, 1 лице во Хонг Конг и едно лице на Филипини. Моментално во светот има 24.505 потврдени случаи, а од нив 24.292 се евидентирани во Кина.