Што да направите кога лекарот не ви верува?

Се чувствувате како вашиот лекар да ве игнорира? “Студиите покажуваат дека 80 отсто од дијагнозата може да се постави врз основа на вашата сопствена историја на болести. Сепак, лекарите деновиве поминуваат се помалку и помалку време слушајќи“, вели докторката Леана Вен.

Се чувствувате како вашиот лекар да ве игнорира? “Студиите покажуваат дека 80 отсто од дијагнозата може да се постави врз основа на вашата сопствена историја на болести. Сепак, лекарите деновиве поминуваат се помалку и помалку време слушајќи“, вели докторката Леана Вен.

“Готвачот за медицина“ преовладува, со лекари кои се потпираат на список со да или не прашања, наместо да слушаат што навистина се случува. Мора да се потрудите да го адресирате сето она што ве мачи и да се слушне вашиот глас“, додава д-р Вен.

Експертите советуваат што да направите кога вашиот лекар не ви верува.

Бидете организирани

Можеби ќе ви помогне ако запишете што точно сакате да му кажете на лекарот пред да го посетите. “Бидете јасни за тоа што сакате од посетата на вашиот лекар“, вели д-р Памела Вибл.

“Направете листа на проблеми кои ве мачат и за кои сакате да разговарате, како и што сакате да постигнете на крајот. Пациентите кои се проактивни и организирани можат да решат двојно повеќе во една посета на лекар од оние кои се пасивни и неподготвени“, додава д-р Вибл.

Бидете пристојни

Обидете се да останете пристојни и почитувајте го вашиот лекар дури и кога сте фрустрирани.

“Вашиот лекар е професионалец и се обидува да даде се од себе да ви помогне. Вашата приказна мора да се слушне, како и вашите грижи, но бидете пристојни кога ги искажувате. Ова ќе обезбеди солиден однос помеѓу вас и вашиот лекар и тоа е однос каков што треба да воспоставите со вашиот лекар“, вели д-р Вен.

Не плашете се упаднете во збор

“Ако имате чувство дека лекарот дрско ви одговара или нема слух за вашите проблеми, обидете се на следниов начин: ‘Извинете докторе, се обидов да одговорам на сите ваши прашања, но имам чувство дека тоа не ги опфати сите проблеми кои ме мачат. Можете ли да ми помогнете да сфатам зошто се чувствувам многу уморно и останувам без здив во последните две недели?“ И така натаму“, вели д-р Вен.

“Во тој момент можете да го преземете водството во разговорот. Тоа е ваше тело и должни сте да се залагате за себе ако се чувствувате како да не ве разбираат“, додава таа.

Бидете директни

“Доколку не преферирате да земате лекови, веднаш кажете му на вашиот лекар за да не почне да препорачува лекови. Ако сакате упат за физикална терапија, кажете го тоа директно. Поголема е веројатноста да ја добиете потребната нега ако го кажете тоа директно“, вели д-р Вибл.

Најдете нов лекар

Ако сите останати совети не функционираат, можеби е време да најдете нов лекар.

“Во рацете на лекарот го ставете највредното што го имате во животот – вашиот живот. Зошто би го довериле на некој со кој не сте во добри односи“, вели д-р Линда Гиргис.