Што да очекувате од биопсија и како да се подготвите за постапката

Во текот на биоспијата, лекарот зема мал примерок од ткиво или клетка од органот за кој се сомнева дека е зафатен со карцином, инфекција или некој друг здравствен проблем. Примерокот се испраќа во лабораторија каде стручни лица бараат клетки кои може да имаат штено влијание на вашето здравје.

Како да се подготвите за постапката?

Вашиот лекар ќе ви каже што треба (или не треба) да направите пред биопсијата. На пример, можеби ќе треба да земате некои лекови кои ви се во трајна терапија, или нема да смеете да јадете или пиете неколку часа пред биопсијата. Ако сте договорени со лекарот, биопсијата да се прави со целосна анестезија, замолете некој да дојде со вас да ви помогне да си отидете дома.

Што може да очекувате по биопсијата?

На местото на земање на примерокот од ткиво може во наредните неколку дена да чувствувате болка и нелагодност, но лекарот ќе ви препише лек против болки доколку е потребно. Држете се до упатствата од лекарот, за тоа колку долго треба да носите завој и да водите грижа за местото на убодот.

Чекање на резултати

Кај некои видови на биоспија, лекарот може веднаш да го тестира примерокот за брзи резултати. Останатите резултати, најчесто се готови за еден или два дена, но понекогаш треба да се причека и неколку дена.

Биопсија со игла

Кај овој вид на биопсија, лекарот користи игла за да земе примерок од сомнителното ткиво. Оваа метода најчесто се препорачува за тестирање на ткиво од дојка, лимфни јазли, штитна жлезда или тестиси.

Како изгледа биопсија со игла?

Постапката се врши амбулантски и обично трае помалку од еден час. Прво се чисти и умртвува местото на убодот, а во текот на постапката, лекарот се служи со ултразвук или некој друг начин за добивање увид во внатрешноста на телото – тоа му помага полесно да управува со иглата и да земе сакан примерок од ткивото. По постапката, местото на убодот се заштитува со завој.

♦♦♦♦ Во следното продолжение: Биоспија, ексцизија и инцизија на кожа