Што да правите при убод од пчела или оса

Убодите од пчела и оса се чести и болни. Во повеќето случаи, тие не се тешки и предизвикуваат само локализиран оток, промена на бојата и непријатност. Сепак, некои луѓе може да имаат опасни по живот реакции. Најчестиот убод е од пчели, но некои оси и други инсекти исто така можат да убодат. Осите со жолто-црно тело произведуваат убод од инсект кој најверојатно ќе предизвика алергиска реакција.

Убодите од пчела и оса се чести и болни. Во повеќето случаи, тие не се тешки и предизвикуваат само локализиран оток, промена на бојата и непријатност. Сепак, некои луѓе може да имаат опасни по живот реакции.

Најчестиот убод е од пчели, но некои оси и други инсекти исто така можат да убодат. Осите со жолто-црно тело произведуваат убод од инсект кој најверојатно ќе предизвика алергиска реакција.

Апаратот за боцкање на пчелата се состои од вреќа со отров прикачена на бодликаво осило. Осата е слична, но со мазен убод. Кога боде пчелата или осата, вреќата се собира, пумпајќи отров во ткивото.

Информациите подолу се однесуваат на убоди од пчели. Симптомите, третманите и опасностите се генерално исти.
Убодот од пчела обично предизвикува остра болка и пункција или расцеп на кожата.

Отровот во убодот од пчела или оса предизвикува локална токсична реакција на местото на нападот.

Типична локална реакција на убод од пчела или оса ги предизвикува следниве симптоми:

инстант болка на местото на убодот која е остра, гори и обично трае неколку секунди
отечена, обезбојана трага која може да биде чешање, печење и болна
отечени коприва или дупчиња кои достигнуваат врв околу 48 часа по убодот и траат до 1 недела

Некои убоди може да ги предизвикаат следните симптоми, кои лекарите ги нарекуваат голема локална реакција:

екстремна промена на бојата и оток што зафаќа површина од кожата до 10 сантиметри (cm)
оток на цел екстремитет или екстремитет, кој може да трае неколку дена
во случај на повеќе убоди, може да има осип, треска, гадење и главоболки
ретко, оток и болка во зглобовите, кои имаат тенденција да се развијат по неколку дена
Повеќекратните убоди може да бидат фатални за децата.

Кај некои луѓе, компонентите на отровот може да предизвикаат алергиска реакција.

Некој кој знае дека е алергичен на убоди може да носи со себе секогаш инјектор за епинефрин. Случаен минувач може да му помогне на лицето да ја спроведе оваа инекција доколку е потребно.

Што да се прави
Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) обезбедуваат совети за прва помош за некој што добил убод од пчела или оса:

Работите што треба да ги направи едно лице или случаен минувач вклучуваат:

да останете со личноста за да внимавате на знаци на тешка реакција
повикување на итна медицинска помош доколку има знаци на алергиска реакција
веднаш отстранете го осилото ако остане во кожата, бидејќи убодите од пчели продолжуваат да инјектираат отров
да останете смирени и да се преселите во друга област, бидејќи осите и стршлените обично не оставаат осило, што значи дека можат повторно да убодат
миење на местото на убодот со обичен сапун и вода
нанесување ладна облога – на пример, пакување мраз обвиткано со крпа, замрзнат грашок или ладна крпа – за да се намали отокот
Луѓето можат да го отстранат осилото со бришење со парче газа или стругање на ноктот, парче картичка или банкарска картичка над него.

Работите што треба да ги избегнувате вклучуваат:

стискање на осилото или користење пинцети во обид да се отстрани, бидејќи тоа може да доведе до вбризгување на повеќе отров
гребење на убодот, што може да го влоши проблемот и да доведе до инфекција
нанесување лосион каламин, оцет или сода бикарбона, кои нема да го неутрализираат отровот бидејќи ќе бидат длабоко во ткивата
пукање на сите плускавци што ќе се појават, бидејќи тоа може да доведе до инфекција

Компликации
Повеќето реакции на убод се благи до умерени и не вклучуваат тешка алергија.

Сепак, некои симптоми кои се појавуваат по убод од пчела сигнализираат за тешка алергиска реакција и бараат итна медицинска помош.

Без третман, анафилактичен шок може да се појави многу брзо. Ова може да биде фатално.
Анафилаксата е тешка алергиска реакција која може да биде опасна по живот. Симптомите се развиваат ненадејно и вклучуваат:

 1. коприва
 2. отекување на лицето или устата
 3. отежнато дишење
 4. брзо, плитко дишење
 5. брз пулс
 6. мрсна кожа
 7. анксиозност или конфузија
 8. вртоглавица
 9. повраќање
 10. сини или бели усни
 11. несвестица или губење на свеста
 12. Ако некој ги има овие симптоми:

Проверете дали носат епинефрин пенкало. Ако се, следете ги инструкциите на страната на пенкалото за да го користите.
Бирајте 194  или бројот на најблискиот оддел за итни случаи.
Легнете го лицето од стоечка положба. Ако повратиле, свртете ги на страна.
Останете со нив додека не пристигнат итните служби.
Некои луѓе може да имаат потреба од повеќе од една инјекција на епинефрин. Ако симптомите не се подобрат за 5-15 минути или се вратат, користете второ пенкало ако лицето го има.

Поединци кои претходно доживеале алергиска реакција на убод имаат 60% шанси да имаат слична или полоша реакција на убод во иднина.

Тие можеби ќе сакаат да носат „комплет за убод од пчела“ што содржи EpiPen, што е уред  за епинефрин. Оваа инекција ги стеснува крвните садови, помага да се зголеми крвниот притисок и да се намали отокот. Исто така, помага да се стимулира срцето да испраќа повеќе крв до виталните органи. Овие ефекти му помагаат на телото да се справи со одговорот додека лицето чека медицинска помош.

Понекогаш, убодот може да се зарази. Неопходно е да се консултирате со лекар ако на погодената област има исцедок од гној или има зголемување на болката, отокот и промената на бојата.

Третман
Луѓето можат да ги третираат повеќето убоди од пчели без медицинска помош, но следните производи може да помогнат во справувањето со непријатноста:

аспирин или ацетаминофен
спрејови или креми кои содржат анестетик
антихистаминици или орални антихистаминици

Овие се достапни  во аптека, или лекар може да ги препише.

Ако локалната реакција е голема со силен локален оток, лекарите може да препишат орални кортикостероиди за 3-5 дена.

Луѓето кои немаат алергиска реакција често нема да треба да разговараат со лекар. Сепак, најдобро е да се консултирате со лекар ако убодот од инсект доведе до појава на меурчиња, оток или знаци на инфекција, како што е гној. Може да биде неопходен и медицински совет доколку симптомите не исчезнат во рок од неколку дена.

Превенција
Некои практични чекори можат да го намалат ризикот од добивање убод од пчела.

Чекорите што луѓето треба да ги преземат вклучуваат:

носење светла, мазна облека која не е премногу лабава
одржување на облеката чиста и одржување на лична хигиена, бидејќи потта може да ги налути пчелите
носење чевли
отстранување на гнезда во близина на домот со помош на професионална услуга
одржување на домот чист, особено во области каде што има храна
покривање на контејнери за храна и корпи за отпадоци
користење чаши со широк обод кога пиете слатки пијалоци, бидејќи тие го олеснуваат видувањето на инсектите
користење на репелентни производи, како што се нештетни стапици
грижејќи се за време на активности како што се средување на градината, што може да го наруши гнездото

Однесувањето кое може да го зголеми ризикот од убод вклучуваат:

облечен во светли бои и цветни облеки
користење на мириси, козметика и тоалети кои имаат цветни или мириси поврзани со банана
носење широка облека што може да ги зароби пчелите и инсектите
носејќи чевли со отворени прсти

Повеќето убоди од пчели и оси предизвикуваат симптоми како што се оток и промена на бојата кои достигнуваат врв околу 48 часа по убодот. Почетното чувство на печење и болка обично трае само 1-2 часа. Промената на бојата може да трае 3 дена, а отокот до една недела.

 

Убодот од пчела и оса може да предизвика симптоми како што се промена на бојата, оток и чувство на печење кое може да се прошири до 10 см.

Повеќето симптоми на убод достигнуваат максимум на 48 часа, но отокот може да продолжи и до една недела. Ако луѓето покажуваат знаци на тешка алергиска реакција, како што се отекување на лицето и отежнато дишење, им треба итна медицинска помош.

Луѓето можат да користат ОТЦ и лекови на рецепт, како што се антихистаминици, за лекување на убоди.

Начините за спречување на убоди од инсекти вклучуваат воздржување од носење парфеми со цветен мирис и светли бои.

Целиот извор:тука