Што е ИНУЛИН и зошто е добар за здравјето?

Инулинот е корисен бидејќи ја подобрува содржината на минерали во коските и густината на коскената маса, го зајакнува имунитетот и го попречува метаболичкиот процес на формирање маснотии во телото.

Инулинот е природно растително влакно, пребиотик, кој на природен начин придонесува за здрав организам, го стимулира растот и активноста на пробиотиците и со тоа позитивно влијае врз целокупното здравје.

Се нарекува „пребиотик“, бидејќи служи како храна за добрите бактерии во дебелото црево. Инулинот има пониска калориска вредност од другите јаглехидрати. Причината за тоа лежи во неговата структура, којашто дигестивните ензими не се во можност целосно да ја сварат. Затоа, инулинот поминува низ устата, желудникот и тенкото црево без да се метаболизира и да се менува и достигнува до дебелото црево каде се подложува на целосна ферментација од избрани бактерии.

Врската помеѓу инулинот и негово влијание врз целокупното здравје е функционалниот јогурт Баланс+ Имуно, каде покрај бројните растителни култури, е застапен и пребиотикот инулин и заедно со комплексот од три витамини, создава силна формула која го подобрува имунитетот и позитивно влијае врз состојбата на целиот организам.

Инулинот е корисен бидејќи ја подобрува содржината на минерали во коските и густината на коскената маса, го зајакнува имунитетот и го попречува метаболичкиот процес на формирање маснотии во телото.

Го стимулира зајакнувањето на имунолошкиот систем и токму поради оваа причина, инулинот претставува важен дел од Баланс+ Имуно јогуртот, кој покрај овој пребиотик содржи и природна формула со посебен вид култура, влакна и витамини, чија главна придобивка е поврзана со одржување на нормалната функција на имуниот систем.

Со ваквата функција инулинот е добар и корисен за деца и доенчиња, за дијабетичари, ги регулира нивоата на гликоза, позитивно влијае на дигестивниот тракт и има превентивно влијание врз развојот на остеопороза, ја контролира телесната тежина и има корисен ефект врз срцето. Истражувањата покажуваат дека растителните влакна, како што е инулинот, помагаат во намалување на нивото на холестерол и гликоза во крвта.

 

Несомнено дека функцијата на инулинот е важна и распределена на многу процеси во организмот, преку кои влијае врз здравствената слика. Затоа е препорачливо редовно да се внесува, а застапен е во разни плодови, како што е коренот на цикорија, артичока, кромид, лук и глуварче, но овој пребиотик може да се најде и во други овошја, зеленчуци и житарки. Особено го има во пченицата, бананите, празот.

Сепак, внесувањето инулин се препорачува заедно со добрите бактерии присутни во пробиотските јогурти. Со внесување на добри бактерии преку јогуртот, лошите бактерии се држат под контрола, така што овој вид внесување и примена на инулинот е една од најдобрите, а употребата на Баланс+ Имуно јогуртот, чија природна формула е идеална за урамнотежена и здрава исхрана е оптимално решение.