Што е тест на дишење и како со него може да се открие рак на дојка?

Овој начин на тестирање е еднакво точен како и рендгенските зраци, кои се користат во вообичано тестирање. Научниците сметаат дека овој тест може да ја намали непотребната изложеност на опсанито зрачење и болната мамографија.

Мамографијата наскоро може ќе ја замени нова и безболна метода на тестирање на рак на дојка. Тестот на дишење “The BreathLink” за само 10 минути реагира на клетките на туморот.

Жените треба да дишат две минути во апарат кој потоа седум до осум минути го анализира нивото на хемикалии во здивот и покажува дали има некои сомнениа за рак на дојка или нема.

Овој начин на тестирање е еднакво точен како и рендгенските зраци, кои се користат во вообичано тестирање. Научниците сметаат дека овој тест може да ја намали непотребната изложеност на опсанито зрачење и болната мамографија.

Тестот е  одобрен од Европската комисија и веќе се користи во Европа.

“Резултатите од истражувањето потврдија дека ако резултатот од издишниот тест е негативен, веројатноста жената да има рак на дојки изнесува 99%. Предноста е во тоа што жените не би морале да одат на мамографија и да се изложуваат на рендгенско зрачење без потреба“, тврди д-р Мајкл Филипс, иноватор на тестот.

Иако се потебни дополнителни истражувања, постои надеж дека овој тест би можел да стане секојдневие, како и вадењето крв или нејзината анализа.