ШТО Е ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА? ЗАШТО Е ТОЛКУ ВАЖНА?

Тироидната жлезда е ендокрина жлезда во облик на пеперутка која нормално се наоѓа во долниот преден дел на вратот. Задачата на тироидната жлезда е да произведува тироидни хормони, кои се лачат во крвта и потоа се носат до секое ткиво во телото. Тироидните хормони му помагаат на телото да користи енергија, да остане топло и да го одржуваат мозокот, срцето, мускулите и другите органи да работат како што треба.

Тироидната жлезда е ендокрина жлезда во облик на пеперутка која нормално се наоѓа во долниот преден дел на вратот. Задачата на тироидната жлезда е да произведува тироидни хормони, кои се лачат во крвта и потоа се носат до секое ткиво во телото. Тироидните хормони му помагаат на телото да користи енергија, да остане топло и да го одржуваат мозокот, срцето, мускулите и другите органи да работат како што треба.

КАКО ФУНКЦИОНИРА ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА 
Главниот хормон на тироидната жлезда што го лачи тироидната жлезда е тироксин, исто така наречен Т4 бидејќи содржи четири атоми на јод. За да ги изврши своите ефекти, Т4 се претвора во тријодотиронин (Т3) со отстранување на атом на јод. Ова се случува главно во црниот дроб и во одредени ткива каде што делува Т3, како на пример во мозокот. Количината на Т4 произведена од тироидната жлезда е контролирана од друг хормон, кој се создава во хипофизата лоцирана во основата на мозокот, наречен тироиден стимулирачки хормон (скратено TSH). Количината на TSH што хипофизата ја испраќа во крвотокот зависи од количината на Т4 што ја гледа хипофизата. Ако хипофизата гледа многу малку Т4, тогаш произведува повеќе ТСХ за да и каже на тироидната жлезда да произведе повеќе Т4. Штом Т4 во крвотокот ќе надмине одредено ниво, производството на TSH во хипофизата се исклучува. Всушност, тироидната жлезда и хипофизата делуваат на многу начини како грејач и термостат. Кога грејачот е исклучен и станува ладно, термостатот ја чита температурата и го вклучува грејачот. Кога топлината се искачува на соодветно ниво, термостатот го чувствува тоа и го исклучува грејачот. Така, тироидната жлезда и хипофизата, како грејач и термостат, се вклучуваат и исклучуваат. Ова е илустрирано на сликата подолу.

 

Т4 и Т3 циркулираат речиси целосно врзани за специфични транспортни протеини. Ако нивото на овие транспортни протеини се промени, може да има промени во тоа колку се мери врзаните Т4 и Т3. Ова често се случува за време на бременоста и со употреба на апчиња за контрацепција. „Слободниот“ Т4 или Т3 е хормон кој не е врзан и може да навлезе и да влијае на телесните ткива.

ТЕСТОВИ
Тестовите на крвта за мерење на овие хормони се лесно достапни и широко користени, но не сите се корисни во сите ситуации. Тестовите за проценка на функцијата на тироидната жлезда го вклучуваат следново:

TSH ТЕСТОВИ
Најдобар начин за првично тестирање на функцијата на тироидната жлезда е да се измери нивото на TSH во примерок од крв. Промените во ТСХ можат да послужат како „систем за рано предупредување“ – често се случуваат пред вистинското ниво на тироидните хормони во телото да стане превисоко или премногу ниско. Високото ниво на TSH покажува дека тироидната жлезда не произведува доволно тироидни хормони (примарен хипотироидизам). Спротивната ситуација, во која нивото на TSH е ниско, обично укажува дека тироидната жлезда произведува премногу тироидни хормони (хипертироидизам). Повремено, низок TSH може да резултира од абнормалност во хипофизата, што ја спречува да произведува доволно TSH за да ја стимулира тироидната жлезда (секундарен хипотироидизам). Кај повеќето здрави индивидуи, нормалната вредност на TSH значи дека тироидната жлезда функционира правилно.

Т4 ТЕСТОВИ
Т4 е главната форма на тироиден хормон кој циркулира во крвта. Вкупниот Т4 го мери врзаниот и слободниот хормон и може да се промени кога се разликуваат врзувачките протеини (види погоре). Бесплатен Т4 го мери она што не е врзано и способно да влезе и да влијае на телесните ткива. Тестовите за мерење на слободен Т4 – или слободен T4 (FT4) или слободен T4 индекс (FTI) – попрецизно одразуваат како функционира тироидната жлезда кога се проверува со TSH.

Наодот за покачен TSH и низок FT4 или FTI укажува на примарен хипотироидизам поради болест во тироидната жлезда. Низок TSH и низок FT4 или FTI укажуваат на хипотироидизам поради проблем со хипофизата. Низок TSH со покачен FT4 или FTI се наоѓа кај лица кои имаат хипертироидизам.

Т3 ТЕСТОВИ
Т3 тестовите често се корисни за дијагностицирање на хипертироидизам или за одредување на сериозноста на хипертироидизмот. Пациентите кои се хипертироидни ќе имаат покачено ниво на Т3. Кај некои индивидуи со низок TSH, само Т3 е покачен, а FT4 или FTI е нормален. Тестирањето Т3 ретко е корисно кај пациент со хипотироид, бидејќи тоа е последниот тест што станува абнормален. Пациентите може да бидат сериозно хипотироидни со висок TSH и низок FT4 или FTI, но имаат нормален T3.

БЕСПЛАТЕН Т3
Мерењето на слободен Т3 е можно, но често не е сигурно и затоа обично не е корисно.

ОБРАТЕН Т3
Обратен Т3 е биолошки неактивен протеин кој структурно е многу сличен на Т3, но атомите на јод се поставени на различни локации, што го прави неактивен. Некои обратни Т3 се произведуваат нормално во телото, но потоа брзо се разградуваат. Кај здрави, нехоспитализирани луѓе, мерењето на обратен Т3 не помага да се утврди дали хипотироидизам постои или не, и не е клинички корисно.

ТЕСТОВИ НА ТИРОИДНИ АНТИТЕЛА
Имунолошкиот систем на телото вообичаено нè заштитува од странски напаѓачи како што се бактериите и вирусите со уништување на овие напаѓачи со супстанции наречени антитела произведени од крвни клетки познати како лимфоцити. Кај многу пациенти со хипотироидизам или хипертироидизам, лимфоцитите реагираат против тироидната жлезда (автоимунитет на тироидната жлезда) и создаваат антитела против протеините на тироидните клетки. Две вообичаени антитела се антитела на тироидна пероксидаза и антитела на тироглобулин. Мерењето на нивоата на тироидните антитела може да помогне да се дијагностицира причината за проблемот со тироидната жлезда. На пример, позитивните анти-тироидна пероксидаза и/или анти-тироглобулински антитела кај пациент со хипотироидизам резултираат со дијагноза на Хашимото тироидитис. Иако откривањето на антителата е корисно во почетната дијагноза на хипотироидизам поради автоимун тироидитис, следењето на нивните нивоа со текот на времето не е корисно за откривање на развојот на хипотироидизам или одговор на терапијата. TSH и FT4 се она што ни кажува за вистинската функција или нивоа на тироидната жлезда.

Различно антитело кое може да биде позитивно кај пациент со хипертироидизам е стимулативното TSH рецептор антитело (TSI). Ова антитело предизвикува тироидната жлезда да биде прекумерна активна кај Гравесовата болест. Ако имате Грејвсова болест, вашиот лекар може да нареди и тест за антитела на рецепторот на тиротропин (TSHR или TRAB), кој открива и стимулирачки и блокирачки антитела. Следењето на нивоата на антитела кај пациентите на Грејвс може да помогне да се процени одговорот на третманот на хипертироидизам, да се утврди кога е соодветно да се прекине со антитироидните лекови и да се процени ризикот од пренесување на антитела на фетусот за време на бременоста.

ТИРОГЛОБУЛИН
Тироглобулинот (Tg) е протеин произведен од нормалните тироидни клетки и клетките на ракот на тироидната жлезда. Тоа не е мерка за функцијата на тироидната жлезда и не дијагностицира рак на тироидната жлезда кога тироидната жлезда е сè уште присутна. Најчесто се користи кај пациенти кои имале операција за рак на тироидната жлезда со цел да се следат по третманот. Tg е вклучена во оваа брошура со тестови за функцијата на тироидната жлезда за да се пренесе дека, иако често се мери во одредени сценарија и поединци, Tg не е примарна мерка за функцијата на тироидните хормони.

НЕКРВНИ ТЕСТОВИ
РАДИОАКТИВНО ВСИВАЊЕ НА ЈОД
Бидејќи Т4 содржи јод, тироидната жлезда мора да извлече голема количина јод од крвотокот за да создаде соодветна количина на Т4. Тироидната жлезда има развиено многу активен механизам за тоа. Затоа, оваа активност може да се мери со тоа што поединецот ќе проголта мала количина на јод, кој е радиоактивен. Радиоактивноста му овозможува на лекарот да следи каде оди јодот. Со мерење на количината на радиоактивност што ја зема тироидната жлезда (навлегување на радиоактивен јод, RAIU), лекарите може да утврдат дали жлездата функционира нормално. Многу висок RAIU е забележан кај индивидуи чија тироидна жлезда е хиперактивна (хипертироидизам), додека низок RAIU е забележан кога тироидната жлезда е недоволно активна (хипотироидизам). Покрај приемот на радиоактивен јод, може да се добие и скенирање на тироидната жлезда, кое покажува слика на тироидната жлезда и открива кои делови од тироидната жлезда го земале јод (види брошура за јазли на тироидната жлезда).

Постојат многу лекови кои можат да влијаат на тестирањето на функцијата на тироидната жлезда. Некои вообичаени примери вклучуваат:

Естрогените, како на пример во апчиња за контрацепција или во бременоста, предизвикуваат високи нивоа на вкупниот Т4 и Т3. Тоа е затоа што естрогените го зголемуваат нивото на врзувачките протеини. Во овие ситуации, подобро е да побарате и TSH и бесплатен T4 за проценка на тироидната жлезда, кои обично ќе бидат во нормален опсег.
Биотинот, вообичаено земен додаток без рецепт, може да предизвика мерењето на неколку тестови за функцијата на тироидната жлезда да изгледа ненормално, кога тие се всушност нормални во крвта. Биотин не треба да се зема 2 дена пред да се земе крв за тестирање на функцијата на тироидната жлезда за да се избегне овој ефект.

Со предијагностицирање на рак на тироидната жлезда главно се погодени жените на средна возраст.