Што е тоа длабока стимулација на мозокот при Паркинсова болест?

За луѓето со Паркинсонова болест кои не реагираат добро на лекови, лекарот може да препорача длабока мозочна стимулација. За време на хируршка процедура, лекарот вградува електроди во дел од мозокот и ги поврзува со мал електричен уред вграден во градниот кош. Уредот и електродите безболно стимулираат одредени области во мозокот кои го контролираат движењето на начин што може да помогне да се запрат многу од симптомите на Паркинсоновата болест поврзани со движењето, како што се тремор, бавност на движењето и ригидност.

Паркинсоновата болест е мозочно нарушување кое предизвикува ненамерни или неконтролирани движења, како што се тресење, вкочанетост и тешкотии со рамнотежата и координацијата. Симптомите обично почнуваат постепено и се влошуваат со текот на времето. Како што болеста напредува, луѓето може да имаат потешкотии да одат и да зборуваат. Тие исто така може да имаат ментални и промени во однесувањето, проблеми со спиењето, депресија, тешкотии со меморијата и замор.

 Иако речиси секој може да биде изложен на ризик да развие Паркинсонова болест, некои истражувачки студии сугерираат дека оваа болест погодува повеќе мажи отколку жени. Не е јасно зошто, но во тек се студии за да се разберат факторите кои можат да го зголемат ризикот кај една личност. Еден јасен ризик е возраста: иако повеќето луѓе со Паркинсонова болест првпат ја развиваат болеста по 60-тата година од животот, околу 5% до 10% доживуваат почеток пред 50-тата година. Раните форми на Паркинсонова болест често, но не секогаш, се наследни, а некои формите се поврзани со специфични промени во гените.

Што предизвикува Паркинсонова болест?

Најистакнатите знаци и симптоми на Паркинсонова болест се јавуваат кога нервните клетки во базалните ганглии, област на мозокот што го контролира движењето, стануваат оштетени и/или умираат. Нормално, овие нервни клетки, или неврони, произведуваат важна мозочна хемикалија позната како допамин. Кога невроните умираат или стануваат оштетени, тие произведуваат помалку допамин, што предизвикува проблеми со движењето поврзани со болеста. Научниците сè уште не знаат што предизвикува невроните да умрат.

Луѓето со Паркинсонова болест ги губат и нервните завршетоци кои произведуваат норепинефрин, главниот хемиски гласник на симпатичкиот нервен систем, кој контролира многу функции на телото, како што се отчукувањата на срцето и крвниот притисок. Губењето на норепинефрин може да помогне да се објаснат некои од недвижечките карактеристики на Паркинсоновата болест, како што се замор, неправилен крвен притисок, намалено движење на храната низ дигестивниот тракт и ненадеен пад на крвниот притисок кога некое лице станува од седење или лежење. позиција.

Многу мозочни клетки на луѓе со Паркинсонова болест содржат тела на Леви, необични грутки од протеинот алфа-синуклеин. Научниците се обидуваат подобро да ги разберат нормалните и абнормалните функции на алфа-синуклеинот и неговата врска со генетските варијанти кои влијаат на Паркинсоновата и телесната деменција на Леви.

Некои случаи на Паркинсонова болест се чини дека се наследни, а неколку случаи може да се проследат до специфични генетски варијанти. Иако се смета дека генетиката игра улога во Паркинсоновата болест, во повеќето случаи се чини дека болеста не се јавува кај семејствата. Многу истражувачи сега веруваат дека Паркинсоновата болест е резултат на комбинација на генетски и еколошки фактори, како што е изложеноста на токсини.

Симптоми на Паркинсонова болест
Паркинсоновата болест има четири главни симптоми:

Тремор во рацете, рацете, нозете, вилицата или главата
Мускулна вкочанетост, каде што мускулите остануваат договорени долго време
Бавно движење
Нарушена рамнотежа и координација, што понекогаш доведува до падови

Други симптоми може да вклучуваат:

Депресија и други емоционални промени
Тешкотии при голтање, џвакање и зборување
Уринарни проблеми или запек
Проблеми со кожата

Симптомите на Паркинсоновата болест и стапката на прогресија се разликуваат кај поединци. Раните симптоми на оваа болест се суптилни и се јавуваат постепено. На пример, луѓето може да почувствуваат благ трепет или да имаат потешкотии да станат од столот. Може да забележат дека зборуваат премногу тивко или дека нивниот ракопис е бавен и изгледа тесно или е мал. Пријателите или членовите на семејството може да бидат првите што ќе забележат промени кај некој со рана Паркинсонова болест. Тие може да видат дека на лицето му недостасува израз и анимација или дека лицето не мрда со раката или ногата нормално.

Луѓето со Паркинсонова болест често развиваат паркинсонско одење кое вклучува тенденција да се наведнуваат напред; прават мали, брзи чекори; и го намалуваат замавнувањето со рацете. Тие, исто така, може да имаат проблеми со иницирање или продолжување на движењето.

Симптомите често започнуваат на едната страна од телото или дури и на еден екстремитет на едната страна од телото. Како што болеста напредува, на крајот ги зафаќа двете страни. Симптомите сепак може да бидат потешки на едната страна отколку на другата страна.

Многу луѓе со Паркинсонова болест забележуваат дека пред да доживеат вкочанетост и тремор, имале проблеми со спиењето, запек, губење на мирис и немирни нозе. Иако некои од овие симптоми може да се појават и со нормално стареење, разговарајте со вашиот лекар ако овие симптоми се влошат или почнат да го попречуваат секојдневниот живот.

Некои луѓе со Паркинсонова болест може да доживеат промени во нивната когнитивна функција, вклучувајќи проблеми со меморијата, вниманието и способноста за планирање и исполнување задачи. Стресот, депресијата и некои лекови, исто така, може да придонесат за овие промени во когницијата.

Со текот на времето, како што болеста напредува, некои луѓе може да развијат деменција и да им биде дијагностицирана Паркинсонова деменција.  Луѓето со Паркинсонова деменција може да имаат сериозни проблеми со меморијата и размислувањето кои влијаат на секојдневниот живот.

Разговарајте со вашиот лекар ако вам или на некој близок ви е дијагностицирана Паркинсонова болест и имате проблеми со размислувањето или меморијата.

Дијагноза на Паркинсонова болест
Во моментов нема крвни или лабораториски тестови за дијагностицирање на негенетски случаи на Паркинсонова болест. Лекарите обично ја дијагностицираат болеста со земање на медицинската историја на една личност и вршење на невролошки преглед. Ако симптомите се подобрат по започнувањето со земање лекови, тоа е уште еден показател дека лицето има Паркинсонова болест.

Голем број на нарушувања може да предизвикаат симптоми слични на оние на Паркинсоновата болест. Луѓето со симптоми слични на Паркинсонова болест кои произлегуваат од други причини, како што се повеќекратна системска атрофија и деменција со тела на Леви, понекогаш се вели дека имаат паркинсонизам. Иако овие нарушувања првично може погрешно да се дијагностицираат како Паркинсонова болест, одредени медицински тестови, како и одговорот на третман со лекови, може да помогнат подобро да се процени причината. Многу други болести имаат слични карактеристики, но бараат различни третмани, па затоа е важно да се добие точна дијагноза што е можно поскоро.

Третмани за Паркинсонова болест
Иако не постои лек за Паркинсоновата болест, лековите, хируршкиот третман и другите терапии често може да ублажат некои симптоми.

Лекови за Паркинсонова болест
Лековите можат да помогнат во лекувањето на симптомите на Паркинсонова болест со:

Зголемување на нивото на допамин во мозокот
Имајќи ефект врз други хемикалии на мозокот, како што се невротрансмитери, кои пренесуваат информации помеѓу мозочните клетки
Помага при контрола на симптомите кои не се движат

Главната терапија за Паркинсонова болест е леводопа. Нервните клетки користат леводопа за да направат допамин за да го надополнат намаленото снабдување на мозокот. Обично, луѓето земаат леводопа заедно со друг лек наречен карбидопа. Карбидопа спречува или намалува некои од несаканите ефекти од терапијата со леводопа – како што се гадење, повраќање, низок крвен притисок и немир – и ја намалува количината на леводопа потребна за подобрување на симптомите.

Луѓето кои живеат со Паркинсонова болест никогаш не треба да престанат да земаат леводопа без да му кажат на својот лекар. Ненадејното прекинување на лекот може да има сериозни несакани ефекти, како што се неможност да се движите или отежнато дишење.

Лекарот може да препише други лекови за лекување на симптомите на Паркинсонова болест, вклучувајќи:

Допамински агонисти за стимулирање на производството на допамин во мозокот
Ензимски инхибитори (на пр., MAO-B инхибитори, COMT инхибитори) за зголемување на количината на допамин со забавување на ензимите кои го разградуваат допаминот во мозокот
Амантадин помага во намалување на неволните движења
Антихолинергични лекови за намалување на треморот и мускулната ригидност

Длабока стимулација на мозокот
За луѓето со Паркинсонова болест кои не реагираат добро на лекови, лекарот може да препорача длабока мозочна стимулација. За време на хируршка процедура, лекарот вградува електроди во дел од мозокот и ги поврзува со мал електричен уред вграден во градниот кош. Уредот и електродите безболно стимулираат одредени области во мозокот кои го контролираат движењето на начин што може да помогне да се запрат многу од симптомите на Паркинсоновата болест поврзани со движењето, како што се тремор, бавност на движењето и ригидност.

Длабоката стимулација на мозокот (ДБС) е хируршка процедура која се користи за лекување на некои невролошки состојби, вклучувајќи ја и Паркинсовата болест. Оваа метода вклучува имплантација на електроди во одредени делови од мозокот. Електродите се поврзани со генератор на импулси (слично на пејсмејкер) кој се вградува под кожата на градниот кош. Овој уред испраќа електрични импулси до мозокот, со цел да ги регулира абнормалните импулси или да ги модифицира оние кои предизвикуваат невролошки симптоми.

Како функционира ДБС?

  1. Имплантација на електроди: Во текот на хируршката процедура, хирурзите ги имплантираат електродите во специфични делови на мозокот кои се одговорни за контрола на моториката, обично во таламусот, субталамусното јадро или глобус палидусот.

  2. Поврзување со генераторот на импулси: Електродите се поврзуваат со генератор на импулси преку тенки жици кои се водат под кожата од главата до градниот кош.

  3. Прилагодување на стимулаторот: По имплантацијата, генераторот на импулси се програмира за да испраќа специфични електрични импулси. Овие импулси се прилагодуваат за да ги максимизираат корисните ефекти и да ги минимизираат несаканите ефекти.

Придобивки и ризици

Придобивки:

  • Ги намалува моторичките симптоми на Паркинсовата болест, како што се треморот, ригидноста и брадикенезија.

  • Може да го намали потребниот внес на лекови и нивните несакани ефекти.

  • Подобрување на квалитетот на животот.

Ризици:

  • Како и секоја хируршка процедура, постојат ризици од инфекции, крварење и компликации поврзани со анестезијата.

  • Ризик од несакани ефекти од самата стимулација, како што се парестезија, говорни потешкотии или промени во расположението.

  • Можност за механички проблеми со уредот, како што е пренесување на жици или неисправен стимулатор.

Заклучок

Длабоката стимулација на мозокот е важна терапевтска опција за пациентите со Паркинсова болест кои не реагираат добро на лекови. Сепак, потребна е внимателна проценка од страна на медицински тим за да се утврди дали пациентот е добар кандидат за оваа процедура.

Други терапии
Други терапии кои можат да помогнат во управувањето со симптомите на Паркинсоновата болест вклучуваат:

Физички, професионални и говорни терапии, кои можат да помогнат при нарушувања на одењето и гласот, тремор и ригидност и намалување на менталните функции
Здрава исхрана за поддршка на целокупната благосостојба
Вежби за зајакнување на мускулите и подобрување на рамнотежата, флексибилноста и координацијата
Терапија со масажа за намалување на напнатоста
Јога и таи чи за зголемување на истегнувањето и флексибилностаПоддршка за луѓето кои живеат со Паркинсонова болест

Додека прогресијата на Паркинсоновата болест е обично бавна, на крајот може да влијае на секојдневните рутини на една личност. Активностите како што се работата, грижата за домот и учеството во социјални активности со пријателите може да станат предизвик. Искусувањето на овие промени може да биде тешко, но групите за поддршка можат да им помогнат на луѓето да се справат со тоа. Овие групи можат да обезбедат информации, совети и врски со ресурси за оние кои живеат со Паркинсонова болест, нивните семејства и старателите. Организациите наведени подолу може да им помогнат на луѓето да најдат локални групи за поддршка и други ресурси во нивните заедници.