Што ни открива зевањето?

Стресот е најчеста причина за зевање, односно со зевањето несвесно се бориме против стресот. Зевањето е поврзано и со дишењето.

Зевањето е природен рефлекс кој најчесто укажува на замор, поспаност, стрес, но и на досада. Тоа, исто така може да биде предизвикано и од храна, прејадување или гладување.

Што го предизвикува зевањето?


Стресот е најчеста причина за зевање, односно со зевањето несвесно се бориме против стресот. Зевањето е поврзано и со дишењето.

Станува збор и за природен рефлекс кој е безопасен и најчесто се случува во обични ситуации, секој ден.

Меѓутоа, зевањето понекогаш може да биде и знак на некоја болест. Тоа може да укажува и на невролошко заболување: мултиплекс склероза, Паркинсонова болест и мигрена. 

Зевањето предизвикува ширење на устата, а со тоа и внесување на поголема количина на воздух, што овозможува поголем доток на кислород до мозокот. Исто така се зголемува и обемот на срцето, ја забрзува неговата работа и го покачува крвниот притисок. Стручњаците истакнуваат дека лицата кои имаат намален крвен притисок почесто зеваат.

  • Истражувањата покажуваат дека почесто е зевањето на зима отколку преку лето. 
  • Доколку сакате да го сопрете зевањето, треба со врвот на јазикот повеќе пати да го допирате непцето.
  • Зевањето започнува уште во стомакот на мајката, а тоа значи дека фетусот уште во 11. недела почнува да зева.