Што открива одот за вашето здравје?!

Верувале или не, брзината на одот би можела да биде добар показател за физичкото здравје на личноста.

Дали одите брзо или, пак, имате обичај да одите побавно: Верувале или не, брзината на одот би можела да биде добар показател за физичкото здравје на личноста, па дури и тоа колку долго некој ќе живее. Ова се имено резултатите од истражувањето што го спровела група британски научници.

За да дојдат до овој заклучок, авторите на студијата ги анализирале податоците на преку 400 000 испитаници во Велика Британиа. Ја истражувале токму поврзаноста меу брзото темпо на движење и долговечноста, и тоа кај личностите чија телесна тежина била под препорачаната се до луѓето кои биле морбидно дебели.

Кај испитаниците чија телесна тежина била под препорачаната и кои оделе полека, очекуваната должина на животот е пократка отколку кај личностите кои имаат обичај да одат со умерено темпо, и изнесува во просек 64,8 години за мажите и 72,4 за жените.

Научниците сметаат дека брзината на одот претставува добар начин за проценка на општото здравје. Исто така, напоменуваат дека брзото одење би можело да биде едноставен чекор кон подобрување на физичката кондиција, здравјето и на крајот должината на животот.