Што предизвикува низок хемоглобин и како да го третирате

Хемоглобинот е протеин во вашите црвени крвни зрнца кој носи кислород низ вашето тело. Кога имате низок хемоглобин, вашето тело не добива толку многу кислород колку што треба. Ова може да доведе до симптоми како вртоглавица, замор, забрзано срце, проблеми со концентрацијата и несвестица. Постојат многу причини за низок хемоглобин. Анемијата е честа причина. Ракот, третманот на ракот и одредени хронични состојби исто така може да предизвикаат низок хемоглобин. Откако тестот на крвта ќе покаже дека вашите нивоа се ниски, давателот на здравствена заштита ќе утврди што го предизвикува. Откако ќе се дијагностицира причината, постојат неколку ефективни третмани за низок хемоглобин кои ќе ви овозможат повторно да се чувствувате добро.

Хемоглобинот е протеин во вашите црвени крвни зрнца кој носи кислород низ вашето тело. Кога имате низок хемоглобин, вашето тело не добива толку многу кислород колку што треба. Ова може да доведе до симптоми како вртоглавица, замор, забрзано срце, проблеми со концентрацијата и несвестица. Постојат многу причини за низок хемоглобин. Анемијата е честа причина. Ракот, третманот на ракот и одредени хронични состојби исто така може да предизвикаат низок хемоглобин. Откако тестот на крвта ќе покаже дека вашите нивоа се ниски, давателот на здравствена заштита ќе утврди што го предизвикува. Откако ќе се дијагностицира причината, постојат неколку ефективни третмани за низок хемоглобин кои ќе ви овозможат повторно да се чувствувате добро.

Хемоглобинот носи кислород низ телото. Кога хемоглобинот е низок, вашето тело не го добива кислородот што му е потребен. Ова може да доведе до низа симптоми.

Хемоглобинот е протеин во црвените крвни зрнца кој носи кислород низ вашето тело. Понекогаш, нивото на хемоглобин може да биде премногу ниско. Постојат многу причини зошто едно лице може да доживее ниски нивоа на хемоглобин, кои се движат од специфични медицински состојби до недостатоци во исхраната.

Нискиот хемоглобин е нешто што треба да се реши, и за среќа, постојат ефективни начини за негово решавање. Најдобриот третман ќе зависи од тоа што ги предизвикува ниските нивоа.

Што е хемоглобин?
Хемоглобинот е протеин во црвените крвни зрнца. Хемоглобинот се состои од два дела: протеин (глобин) и соединение наречено хем, кое се состои од атоми на железо и црвен пигмент (порфирин).1 Овој пигмент е она што и ја дава црвената боја на крвта.

Задачата на хемоглобинот е да носи кислород низ телото и да носи јаглерод диоксид надвор од телото. Тоа значи дека способноста на вашето тело да биде соодветно оксигенирана зависи директно од количината на хемоглобин во вашето тело.1

Што се смета за низок хемоглобин?
Нивоата на хемоглобин се мерат преку тест за хемоглобин. Овој тест обично е дел од комплетната крвна слика, што е тест на крвта што мери различни аспекти на вашата крв.2

Додека нормалниот опсег може малку да се разликува од лабораторија до лабораторија, нормалните нивоа на хемоглобин обично паѓаат во следните опсези.
Сè што е под овие нивоа може да се смета за ниско. Тоа сигнализира дека вашето тело не го добива кислородот што му е потребен.

Што е критично ниско ниво на хемоглобин?
Иако причината за нискиот хемоглобин треба да се дијагностицира, добивањето резултат на лабораториски тест кој покажува ниски нивоа на хемоглобин обично не е итен медицински случај. Сепак, нивото на хемоглобин може да стане толку ниско што ситуацијата може да се смета за сериозна.

Критично ниските нивоа на хемоглобин може да доведат до сериозни исходи. На пример, нивото на хемоглобин помало од 5,0 g/dL може да доведе до срцева слабост или смрт. Хемоглобинот помал од 6,5 g/dL може да се смета дури и за опасен по живот.

Што предизвикува низок хемоглобин?
Нискиот хемоглобин често е поврзан со анемија, состојба во која имате ненормално ниско ниво на здрави црвени крвни зрнца. Анемијата најчесто се развива поради недоволно внесување на железо, кое е потребно за создавање на хемоглобинот.4 Ова е познато како анемија со дефицит на железо.

Нискиот хемоглобин е исто така поврзан со пернициозна анемија, што е кога нивото на црвените крвни зрнца се намалува затоа што вашите црева не можат да го апсорбираат витаминот Б12, како и хемолитична анемија, што е кога црвените крвни зрнца се уништуваат побрзо отколку што може да се создадат.

Следното исто така може да предизвика низок хемоглобин:

Таласемија, наследно нарушување на крвта што предизвикува вашето тело да има помалку хемоглобин од нормалното
Српеста анемија и други генетски болести кои влијаат на хемоглобините
Заболување на црниот дроб
Хипотироидизам
Крварење, без разлика дали со текот на времето или ненадејно
Системски лупус еритематозус
Хронична бубрежна болест
Миелодиспластичен синдром (МДС)
Премногу вода во телото
Неухранетост
Саркоидоза
Недостаток на фолати или витамин Б12
Ракот може да придонесе и за низок хемоглобин.

Овие видови на рак вклучуваат: 

Леукемија
Лимфом
Мултипен миелом
Секој рак што се шири во коскената срцевина, каде што се создава хемоглобинот
Третманот за рак, исто така, може да влијае на нивото на хемоглобин. Преглед на минатите студии покажа дека луѓето со различни видови на рак кои примаат хемотерапија доживеале брзо намалување на нивниот хемоглобин – до околу 10 g/dL. Намалувањето било особено застапено кај лицата кои имале 65 или повеќе години.6

Терапијата со зрачење исто така може да го намали нивото на хемоглобин. И за хемотерапијата и за третманите за рак на зрачење, пониските нивоа може да се должат на ефектот на третманите врз коскената срцевина, што го прави така што коскената срцевина не е во состојба да создаде нови црвени крвни зрнца.

Кога коскената срцевина не може да создаде црвени крвни зрнца поради која било причина, вклучително и инфекција или нарушување на коскената срцевина, може да се развие ниско ниво на хемоглобин.

Симптоми на низок хемоглобин
Некои луѓе со низок хемоглобин, особено ако е само малку под нормалниот опсег, можеби нема да доживеат никакви очигледни симптоми. Други може да имаат симптоми, особено како што поминува времето или состојбата станува посериозна.

Знаците на низок хемоглобин се поврзани со намалена оксигенација на крвта, бидејќи хемоглобинот е одговорен за транспорт на кислород низ телото.

Вообичаени симптоми на низок хемоглобин вклучуваат: 

Вртоглавица или несвестица
Мускулна слабост
Замор
Бледа кожа
Главоболка

Како се лекува низок хемоглобин?
Начинот на кој се третира нискиот хемоглобин зависи од причината. Ако вашиот тест на крвта покаже низок хемоглобин, вашиот давател на здравствена заштита ќе утврди што ги предизвикува ниските нивоа. Откако ќе добиете дијагноза, можете да добиете соодветен третман.

Можете ли да спречите низок хемоглобин?
Во зависност од причината, не е секогаш можно да се спречи низок хемоглобин. На пример, загубата на крв од повреда или операција не е во контрола на една личност. Сепак, нискиот хемоглобин од исхраната може да се контролира. За да бидете сигурни дека храната што ја јадете го поттикнува производството на хемоглобин, клучно е да внесувате доволно железо и Б12.

Месото е врвен извор за овие хранливи материи. Значи, ако сте веган или вегетаријанец, можеби е особено важно да разговарате со давател на здравствена заштита за да бидете сигурни дека внесувате доволно железо и Б12 во вашата исхрана.8 Сепак, постојат неколку вегетаријански и вегански извори на хранливи материи.

Храната која може да помогне во нивото на хемоглобин вклучува:

црвено месо
Масна риба
Турција
Пилешко
Тофу
Грав и леќа
Темни, лиснати зелени како кељ, спанаќ, блитва или зелена боја
Житарици, леб и тестенини збогатени со железо и Б12
Сушено овошје
Најдобар начин да го максимизирате внесот на железо кога јадете растителна храна е да јадете храна богата со витамин Ц во исто време.

Храната богата со витамин Ц во комбинација со храна богата со железо се:

Агруми
Бобинки
Домати
Додатоци во исхраната може да бидат исто така опција. Прашајте го давателот на здравствена заштита дали тоа е вистинската опција за вас. Тие може да препорачаат земање додаток на железо, Б12 или фолна киселина.