Што сè ја оштетува забната глеѓ?

Четкичките чии влакна се „искубани“ се најдобар знак дека не четкате правилно.

Доколку почувствувате силна, но краткотрајна болка во забите додека лижете ладен сладолед или пиете врел чај, веројатноста е дека зарaди енергичното и неправилно четкање на забите со тврда четичка сте ја оштетиле забната глеѓ.

Заради тоа врелата храна или ладните пијалаци предизвикуваат промена на температурата на дентинот, внатрешниот слој на забите, и доаѓа до непријатна болка. За да ја спречите пречувствителноста употребувајте полутврда или мека четкичка. Држете ја косо, под агол од 45 степени во однос на непцата и благо четкајте ги забите со кружни движења, а не хоризонтално.

Четкичките чии влакна се „искубани“ се најдобар знак дека не четкате правилно. Без оглед на тоа дали сте деснораки или левораки, чувствителните заби се на левата страна, а стоматолозите немаат објаснување зошто е така.

Но освен со четкање глеѓта ја уништуваат и пастите кои ги избелуваат забите и го отстрануваат каменецот затоа што содржат агресивни состојки како натритум пирофосфат. Ако забите болат и на ладен воздух, обавезно појдете на стоматолог кој ќе ја открие причината и ќе даде најдобра дијагноза. Денес се мошне делотворни пастите за десензибилизација и флуоридните гелови и течности.

На пречувствителните заби ќе им помогне и храната богата со калциум како млеко, сирење и јогурт. Исто така, ќе помогне и овошјето како јаболка, портокали, цвекло, ротквица, краставици и ореви. Не заборавајте да пиете барем осум чаши вода на ден. Одбегнувате стискање на вилицата и чкрипење со забите.