Што се случува кога спиете на стомак

Спиењето со лицето надолу на стомак може да предизвика дополнителен стрес на грбот, вратот и рамената. Таа мала напнатост може да се додаде во текот на седум или осум часа, оставајќи да се чувствувате малку полошо за абење до изгрејсонцето.

Паѓањето пред лицето може да доведе до болки и болки – особено ако тоа опишува како удирате по чаршафите навечер за да одите на спиење. Еве како да се чувствувате удобно со нова поза за спиење.

Паѓањето пред лицето може да доведе до болки и болки – особено ако тоа опишува како удирате по чаршафите навечер за да одите на спиење.

Спиењето со лицето надолу на стомак може да предизвика дополнителен стрес на грбот, вратот и рамената. Таа мала напнатост може да се додаде во текот на седум или осум часа, оставајќи да се чувствувате малку полошо за абење до изгрејсонцето.

Значи, како може ако мирно лежите и не правите ништо, вашите мускули болат? Хиропрактикот Ендрју Бенг, ДЦ, има ваш одговор и неколку совети кои ќе ви помогнат да се одморите малку полесно.

Дали треба да спиете на стомак?
Ајде да дојдеме директно до поентата: Одговорот на ова прашање обично е НЕ, особено кога станува збор за правилно лекување на ‘рбетот.

Истражувањата покажуваат дека вашиот избор на положба за спиење може да ја зголеми или намали болката во ‘рбетот, забележува д-р Бенг. Тоа е голема работа, со оглед на огромниот скок на болки во вратот и грбот пријавени во последниве години.

Спиењето на страна или на грб се смета за најдобро за грбот и вратот. (Дознајте повеќе за овие позиции и варијации.)

„Поминувате околу една третина од вашиот живот спиејќи“, вели д-р Бенг. „Важно е како ќе се поставите во тоа време. Вашата цел треба да биде да отстраните што е можно поголем притисок од зглобовите и мускулите“.

Генерално не се препорачува да спиете склони на стомак. Еве зошто:

Болка во грбот
Удобното спиење е поврзано со механиката на телото. „Морате да го одржувате рбетот во рамнина, исто како автомобилот“, објаснува д-р Бенг. „Ако удрите во нерамнина со вашиот автомобил, сè уште можете да возите – но чувствувате морници и знаете дека тоа не е добро“.

На ист начин, лошите постурални навики кога спиете не се добри за вашето тело. Спиењето на стомак ја отфрла вашата усогласеност со израмнување и ненормално извртување на идеалната кривина на ‘рбетот.

„Тоа става дополнителен стрес на долниот дел на грбот – и тоа е дел од телото што повеќето од нас веќе го оданочуваат во секојдневните активности“, вели д-р Бенг. „Спиењето во стомакот не им дава шанса на тие мускули да се одморат и да се опорават“.

Болка во вратот
Спиењето со стомак спроти креветот бара вртење на главата на еден или на друг начин за да избегнете задушување во перницата. Тоа извртување на вашиот ногин го извлекува вашето тело од неговата природна усогласеност за долг временски период.

Замислете како го заглавувате вратот во таа положба со часови во текот на денот. На крајот ќе почне да боли, нели? Истиот принцип важи и кога одложувате.

„Толку долго истегнување на мускулите на вратот создава болка“, вели д-р Бенг.

Спиењето на стомак исто така го продолжува вратот наназад, притискајќи го ‘рбетот. Ова може да доведе до чувство на пецкање додека вашата рака „заспива“ поради стегнат проток на крв и компресирани нерви.

Болка во рамото
Што правите со рацете ако спиете на стомак? Повеќето луѓе природно ги подигаат, можеби дури и ставајќи ја едната рака (или двете) под перницата. Тоа позиционирање ја одржува тензијата на рамениот зглоб.

„Создавате ситуација која на крајот може да доведе до проблеми со ротационата манжетна или други проблеми со рамото“, вели д-р Бенг.

Брчки на лицето
Спиењето со лицето надолу на стомак во основа ја замаглува кожата на лицето, што носи последици. Истражувачите откриле дека положбата за спиење наклонета носи компресија и стрес за формирање на брчки.

Бебињата и положбата на спиење
Додека спиењето во стомакот може да доведе до болки и болки кај возрасните, тоа може да биде смртоносно за доенчињата.

Препораките за „безбеден сон“ на Американската академија за педијатрија нагласуваат дека бебињата секогаш треба да се ставаат на грб за да спијат. Спиењето на стомак носи зголемен ризик од синдром на ненадејна смрт на доенчиња (SIDS).

Како да престанете да спиете во стомакот
Ако редовно спиете во стомакот и сакате да ја промените положбата во текот на ноќта, тоа може да се направи, вели д-р Бенг. Неговиот совет да помогне во транзицијата? Користете перници.

Неколку добро поставени перници во основа можат да послужат како браници кои ве спречуваат да се свртите кон стомакот во текот на ноќта. Со текот на времето, можете да го тренирате вашето тело да остане во странична или задна положба.

„Потребно е малку вежбање“, вели тој, „но ако спиете на стомак и ја направите промената, веројатноста е дека ќе се разбудите наутро и ќе се чувствувате подобро“.