Што се случува во мозокот додека спиеме

Иако спиењето не прави несвесни, опуштени и мирни, нашиот мозок и тоа како е буден и активен.

Според студиите од Харвард, телото прво поминува низ нерапидна фаза на движење на очите НРЕМ 1. Во прашање е фаза во која и понатаму до некаде сме свесни. Потоа настапува НРЕМ фаза 2 и НРЕМ фаза три, пред конечно да настапи РЕМ фаза во која сонуваме. Полниот циклус на спиење трае од 90 до 120 минути, така да просечен човек поминува низ четири или пет вакви циклуси во текот на една вечер.


Минуваме низ чистење

Студија направена на Универзитетот Рошестер покажала дека во мозокот, за време на спиењето, се активираат системите за „чистење„. ‘Рбетниот мозок за време на спиењето побрзо испушта течност која поминува низ мозокот и го отстранува молекуларниот отпад, чие наталожување може да предизвика деменција.

Помниме

За време на спиењето, мозокот ги преработува краткорочните информации во долгорочно помнење. Затоа сонот игра важна улога во учењето, бидејќи помага новите информации да се преработат и да останат во меморијата.

Парализирани сме

Иако ова звучи како застрашувачки факт, всушност ова се случува поради сигурност. Дел од мозокот за време на сонот се гаси и со самото тоа не работат ниту невроните кои се задолжени за моторните способности. Тоа доведува до моментална парализа, која спречува евентуални физички активности за време на спиењето. Парализата трае во просек 20 минути.

Донесуваме големи одлуки

За време на сонот, мозокот процесуира тешки одлуки и ни помага порационално да размислуваме наутро.

Расте креативноста

Една студија покажала дека сонот е поврзан со делови од информации кои нашиот мозок ги одвојува додека сме будни. Всушност, луѓето се за 33% покреативни по спиењето.