ШТО СЕ СЛУЧУВА ВО ТЕЛОТО ПРИ ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ: По овие 11 симптоми ќе препознаете дали се работи за топлотен удар

Топлотниот удар (хипертермија) е најтешката форма на нарушувања на телото поради продолжено и прекумерно изложување на силни жештини, како и нефункционирање на терморегулациските механизми. Се манифестира како ненадеен системски воспалителен одговор на организмот.

Високите летни температури веќе се во полн ек, а не очекуваат и неколку топлотни бранови. Поради тоа важно е да бидете подготвени и да се запознаете со најважните упатства за заштита од жештините и сите последици кои топлотните бранови може да ги остават, а особено од топлотен удар.

ШТО СЕ СЛУЧУВА ВО ТЕЛОТО ПРИ ГОЛЕМИ ЖЕШТИНИ?

 • Крвните садови се шират (вазодилатација), поради што притисокот се намалува
 • Промената на крвниот притисок може да предизвика слабост и несвестица
 • Срцето забрзано чука, па може да дојде и до инфаркт
 • Се намалува циркулаторниот волумен, а крвста станува погуста што може да предизвика тромбоза
 • Со разладување на телото, односно потење, од телото се губи течност и електролити, а интензивното потење може да предизвика топлотни грчеви и исцрпеност
 • УВ зрачењето може да предизвика појава на малигни творевини на кожата (на пример, меланом)
 • УВ зрачењето може да предизвика развој на катаракта на окото

КАКО ДА СЕ ОДНЕСУВАТЕ ЗА ВРЕМЕ НА ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ?

За време на големите горештини, односно во текот на летните месеци, важно е да внимавате и правилно да го заштитите здравјето за себе и вашите најблиски. Потребно е да се преземат соодветни мерки и тоа:

 • Избегнувајте изложување на директна сончева светлина, особено помеѓу 10 и 17 часот – ова особено важи за лицата со зголемен ризик од топлотен удар
 • Избегнувајте излегување во најтоплиот дел од денот
 • Пијте доволно течности, односно негазирана вода или нискокалорични пијалоци без кофеин, алкохол и шеќер. Важно е постојано да пиете течности, не само кога чувствувате жед
 • Носете лесна и широка облека во светли бои и од природни материјали. Не заборавајте на покривки за главата (шешир, капа), како и очила за сонце
 • Јадете повеќе помали оброци богати со свеж зеленчук и овошје
 • Туширајте се со млака вода, а можете да ставате и ладни облоги
 • Ако работите или тренирате на отворено, правете почести паузи под сенка и пијте повеќе течности – 1,5 чаша на секои 30 минути

Топлотниот удар (хипертермија) е најтешката форма на нарушувања на телото поради продолжено и прекумерно изложување на силни жештини, како и нефункционирање на терморегулациските механизми. Се манифестира како ненадеен системски воспалителен одговор на организмот.

Разликуваме две форми на топлотен удар – класичен и топлотен удар предизвикан од напор. Класичниот топлотен удар се јавува при продолжена изложеност на жештина, а главно се јавува во летните месеци и кај постарите лица, особено кај оние со ограничена подвижност. Топлотниот удар предизвикан од напор е карактеристичен за здрави и активни луѓе, поконкретно за посебни групи како спортисти, градежни работници или други работници на отворено.

СИМПТОМИ НА ТОПЛОТЕН УДАР:

 1. Црвена и жешка кожа
 2. Главоболка
 3. Замаеност
 4. Грчеви во мускулите
 5. Мачнина
 6. Малаксалост
 7. Раздразливост
 8. Забрзан пулс (работа на срцето)
 9. Забрзано дишење
 10. Несвестица
 11. Телесна температура над 40 степени

КОЈ Е ВО НАЈГОЛЕМ РИЗИК?

 • Хронични болни, особено оние кои боледуваат од кардиоваскуларни болести
 • Лица постари од 65 години
 • Деца
 • Работници на отворено, спортисти…