Што сè стоматологот може да открие за вашето здравје?

Одењето на забар, не е важно само поради проверка на состојбата на заботе, тоа може да открие и други нешта поврзани со здравјето. Добар стоматолог може да ги прочита знаците кои ги испраќаат непцата или забната обвивка.

Откријте кои се болести може да ги открие прегледот на забите и на усната шуплина. 

ДИЈАБЕТЕС. Пациентите со дијабетес најчесто имаат проблеми со болестите на непцата оти имаат намалена способност за одбрана од микроорганизми, што резултира со инфекции во усната шуплина.

СТРЕС. Иако за тоа можеби не сте свесни, поради стресот за време на спиењето може да чкрипите со забите, што доведува до нивото трошење. Стоматологот со преглед или со рендгенска снимка тоа лесно ќе го воочи и ќе ви препорача заштита за забите додека спиете.

ПРЕДВРЕМЕНО ПОРОДУВАЊЕ ИЛИ МАЛА РОДИЛНА ТЕЖИНА. Постојат истражувања кои покажуваат дека болестите на непцата, како што е парадентозата, се поврзано со малата родилна тежина на детето и предвременото породување. Причина за тоа е развојот на бактерии во устата на заболените пациентки кои поттикнуваат производство на простагландини – воспалително молекули кои може да предизвикаат предвремено породување и да го ограничат растот на фетусот. Затоа е пожелно, пред забременување или уште во раната бременост, жените да ја проверат состојбата на непцата и да почнат со лекување на проблемот, што е можно побрзо.

БОЛЕСТИ НА СРЦЕТО. Воспалението на непцата и ризикот од зрцев или мозочен уадр межусебно се поврзани. Истражувачите на тоа подрачје, претпоставуваат дека е тоа е така поради тоа што воспалението во устата поттикнува и воспаление на останатите делови на телото, вклучувајќи ги и артериите, што ги зголемува наведените ризици.