Што секоја жена мора да знае за вагиналните инфекции и чешање?

Вагината има здрави бактерии кои се важни за одржување на пХ рамнотежа. Но, кога лошите бактерии ќе почнат да доминираат со вагината, тоа може да доведе до чешање, мирис и вагинално чешање.

Чешањето на вагината е чест генитален проблем со кои се соочуваат жените. Постојат многу причини за вагинален јадеж, а најчесто тоа е гениталната хигиена. Недостатокот или неправилната хигиена на гениталиите доведува до појава на чешање на овој дел од телото. Затоа, често се советува да по уринирањето, гениталиите задолжително се измијат и долната облека да се менува два пати на ден.

Вагинален јадеж

Вагината има здрави бактерии кои се важни за одржување на пХ рамнотежа. Но, кога лошите бактерии ќе почнат да доминираат со вагината, тоа може да доведе до чешање, мирис и вагинално чешање. Квасните габични инфекции се во основа предизвикани од секс, прекумерно шеќер во телото, антибиотици и слаб имун систем.

Видови

Ако страдате од вагинален јадеж и дел исцедок, тоа е од квасните габички кои премногу се рашириле во вагината. Таа инфекција е проследена со вагинално чешање, вагинален мирис и густ бел исцедок.

Како се лекува?

Може да се одлучите за орално лекување со лекови или гелови кои нудат смирувачки ефект на вагината. Квасните бактерии сакаат слатко, така што не треба во тој период да консумирате благо или слатки јадења, кои го зголемуваат растот на овие бактерии во вагината.Носете памучна долна облека, редовно менувајте ја истата.

Кога треба да се посоветувате со лекар?

Ако состојбата останува непроменета некое време, обратете се кај лекар. Исто така, ако сте го излекувале вагиналниот јадеж, а сепак се вратил за неколку дена, веднаш побарајте лекарска помош.