Што следи по алфа, бета, гама, делта, омикрон варијантите на коронавирусот?

На темата за агресивните мутации на овој вирус и благата клиничка слика што ја предизвикува омикрон, биологот Ендру Рамбо од Универзитетот во Единбург вели дека очекувањата дека новите варијанти ќе бидат уште поблаги се помалку мит. Реалноста е многу покомплицирана од тоа.

Никој не остана имун на хаосот што пандемијата со коронавирусот го предизвика во целиот свет од 2020 година. Се наоѓаме во една од најголемите пандемии во историјата на човештвото, а од коронавирусот и неговите варијанти се уште заболуваат милиони луѓе ширум светот.

Досега пет варијанти на коронавирусот се означени како загрижувачки: Алфа, бета, гама, делта и омикрон.

Алфа варијнатата прв пат е откриена во Обединетото Кралство во септември 2020 година, според податоците на Светската здравствена организација. Бета варијантата е изолирана во Јужноафриканската Република во мај истата година, а високозаразната гама варијанта откриена е во Бразил во ноември 2020 година.

Овие три загрижувачки варијанти на коронавирусот имаат неколку заеднички мутации. Меѓутоа, четвртиот сој, делта, или супер-алфа, како што  уште го нарекуваат истражувачите, има 60 проценти поголема инфективност од алфа сојот. Откриен е во Индија во октомври 2020 година.

Омикрон, откриен во ноември минатата година, содржи повеќе мутации од останатите варијанти и со тоа е најзаразниот од досега откриените соеви.

За СЗО, потенцијално загрижувачки соеви се уште и Ламбда и Му.

Напис од списанието Nature го цитира еволуцискиот биолог Џеси Блум кој вели дека овој нов патоген нема да исчезне. Тој ќе стане ендемична и ќе продолжи да циркулира меѓу населението.

На темата за агресивните мутации на овој вирус и благата клиничка слика што ја предизвикува омикрон, биологот Ендру Рамбо од Универзитетот во Единбург вели дека очекувањата дека новите варијанти ќе бидат уште поблаги се помалку мит. Реалноста е многу покомплицирана од тоа.

СЗО ги повикува сите да ги следат мерките за заштита од КОВИД-19 за да се намали ширењети на сегашните, но и на идните варијанти на вирусот.

Експертот на СЗО, Марија Ван Керхов, вели: “Омикрон нема да биде последната варијанта за која ќе се зборува и можноста за создавање нови варијанти е многу реална, за што сме загрижени. Нови варијанти ќе продолжат да се појавуваат, а засега не знаеме какви ќе бидат нивните карактеристики“.

“Сигурно е дека ќе бидат позаразни бидејќи мораат да ги ‘истуркаат’ варијантите кои моментално циркулираат. Тие можат да предизвикаат посериозна или помалку опасна болест, но исто така може да покажат и способност за избегнување на имунолошкиот одговор. Дефинитивно сакаме да го намалиме ризикот од создавање нови загрижувачки варијанти“, додава експертката.