Што треба да знаете ако пиете антибиотици?

Пробиотиците имаат позитивен ефект при терапија со антибиотици, бидејќи се корисни за воспоставување на нарушената рамнотежа на цревната микрофлора

Земање антибиотици често како несакани ефекти има разни гастроинтестинални тегоби, како што се болки во стомакот, запек или пролив, а понекогаш и гадење и повраќање – предупредуваат експертите и советуваат дека сето ова може да се избегне со земање на производи со добри бактерии (пробиотици).

Добрите млечно-киселински бактерии влијаат позитивно на имунолошкиот систем, дигестивниот систем и општата здравствена состојба, а го контролираат и бројот на штетни бактерии и така го зачувуваат здравјето на пациентите

Интересот за пробиотиците е проследен и со бројни испитувања за нивното нивното позитивно дејство врз здравјето, а често се говори и за нивниот позитивен ефект при терапија со антибиотици, бидејќи се корисни за воспоставување на нарушената рамнотежа на цревната микрофлора.

Пробиотиците се корисни за воспоставување на нарушената рамнотежа на цревната микрофлора

За да бидат поефикасни, корисно е да се земаат еднаш дневно, со пауза од најмалку три часа и тоа после антибиотиците. Две состојки покрај пробиотикот посебно и помагаат на нарушената рамнотежа на цревната флора, а тоа се цинкот и апигенинот: цинкот докажано ја намалува тежината и времетраењето на дијарејата и дополнително го зајакнува имунитетот, а заздравувањето е побрзо за дури 15 проценти. Исто така, цинкот ја подобрува апсорпцијата на вода и електролити, и на тој начин ја спречува можноста за дехидрација.

Истражувањата покажаа дека земањето на комбинација на цинк и пробиотик го намалува ризикот од болести на дигестивниот систем, го намалува воспалението и го враќа балансот на дигестивниот систем. Се повеќе се истражува и апигенинот, посебен вид на флавоноид, кој има поволно дејство врз клетките на дигестивниот систем, бидејќи делува антивоспалително и помага при дигестивни проблеми како што се надуеност и грчеви во цревата, што може да биде корисно кај синдром на иритабилно дебело црево и разни воспалителни цревни болести.