Што желбата за одредена храна зборува за вашето здравје?

Пред да “убиете“ една ќесичка чипс, прочитајте што се крие зад толку големата желба за храна...

Желба за: Солено

Веројатно имате: Чувство како да губите контрола и немате нергија. Истражувањата покажуваат дека желбата за солена храна се зголемува кога ќе падне расположението, па грицкањето чипс или солени грицки е само обид да го поправите.

Желба за: Лута храна

Веројатно имате: Недоволно цинк во организмот. Тоа создава чувство на замор и летаргија, па во тие моменти имате поголема потреба за зачинета храна.

Желба за: Кофеин

Веројатно сте: Уморни, здодевно ви е или едноставно сте го навикнале организмот на одредена доза на кофеин. Ако пиете кафе кога сте под стрес, станете свесни за фактот дека така ја влошувате состојбата.

Желба за: Благо

Веројатно сте: Под стрес. Според научните истражувања, потребата за шеќер е начин да кој организмот се труди да се избори со интензивниот притисок.

Желба за: Тестенини

Веројатно сте: Се чувствувате нерасположено или сте во ПМС. Ако сте уморни или нерасположени, нивото на серотонин опаѓа, па по недоволното ниво на овој хормон го принудува организмот да го надомести со јаглехидрати.