Што значи CE ознаката на детските играчки?

Еден од показателите за безбедност на играчките е и CE- ознаката

Поради сомневање за прекумерно количество штетни материи, производителите на играчки од пазарот годишно повлекуваат милиони играчки, најчесто произведени во Кина. Експертите велат дека иако тоа не е правило, скапите играчки се поквалитетни и побезбедни, а најопасни се оние што се продаваат на различни тезги и пазари, бидејќи таквата стока најтешко се контролира.

Еден од показателите за сигурност, безбедност на играчките е и CE – ознаката.

Оваа ознака обично се наоѓа на самата играчка или декларација и означува дека производот ја поминал контролата и ги задоволува стандардите.