Симптоми и домашен тест кои ќе ви откријат дали боледувате од гастритис

Половина од светската популација пати од гастритис, што е  разбирливо со оглед на тоа дека многу луѓе ја имаат бактеријата која може да го предизвика.

Оваа болест не е едноставна како што се чини и бара посебен третман. Затоа  е важно како да ја откриете  и да ги препознаете симптомите.

Симптоми на гастритис се:

  • надуен стомак и подригнување;
  • болка во горниот дел од стомакот;
  • печење во желудникот;
  • мачнина или повраќање (може да биде измешано со крв);
  • губење на апетитот;
  • несвестица и вртоглавица;
  • брзо отчукување на срцето;
  • недостаток на здив;
  • претерано потење;
  • црна столица.

Што можете да сторите?

Ако имате гастритис важно е да следите псоебен план на исхрана, а паузите меѓу оброците не би смееле да се предолги. Не треба да јадете презачинета храна, да пиете сокови, алкохол, ниту да пушите. Храната треба да е топла, а не врела, и дека е потребно пржените јадења да ги замените со готвени за да не го иритирате желудникот.

Лекување

Потребна е соодветна терапија со која се намалува киселоста и се обложува желудникот.Домашен тест

Кај гастритисот често се појавува бело-сивкаста или темносива навлака на јазикот. Се зависи од тежината на болеста, а тоа може да се провери со лажица. Земете лажица и со неа поминете по јазикот, па проверете ја така бојата на навлаката.