Симптоми кои не треба да ги игнорирате – веднаш на лекар!

Лекарите велат превенцијата е најважна, затоа будно следете ги промените кои ви се случуваат.

Овие ситни промени можеби ви делуваат безопасно, но треба да им обрне внимание затоа што никогаш не се знае што се крие зад нив. Еве дел од знаците кои ни ги испраќа на нашето тело, кои што укажуваат на сериозна болест:

СЕТИЛО ЗА МИРИС

Слабеење на сетилото за мирис може е знак кој укажува на Алцхајмерова болест. Промените се случуваат во нервните завршетоци во внатрешноста на носот и се поврзани со одредени делови од мозокот, кои пак се поврзани со оваа болест.

НОКТИ

Здравите нокти немаат задебелување и имаат здрава, розова боја. Ако забележите црвенило или задебелување под ноктите, тоа може да биде знак на лупус. Тоа е автоимуна болест која ги напаѓа здравите ткива.

КОСА

Нарушената функцијата на тироидната жлезда влијае на хормоните во телото, вклучувајќи ги и оние поврзани со растот на косата. Ако забележите дека косата интензивно опаѓа или се појавила мала, но видлива ќелавост, побарајте стручно мислење.

НЕПРИЈАТЕН ЗДИВ

Ако имате непријатен здив, логично е да станува збор за лоша орална хигиена или да имате расипан заб. Преземете мерки навреме бидејќи може да дојде до компликации со забната коска, срцеви проблеми, проблеми со мозокот…

ОЧИ

Проширени очни капилари, можат да бидат показател за намален интелект, а со текот на време и показател на деменција.