Симптоми кои НИКОГАШ не треба да ги игнорирате

Доколку некогаш ги имате овие симптоми, мошне е важно да не ги игнорирате и навреме да преземете мерки

Многу луѓе од незнаење игнорираат некои симптоми и со тоа го загрозуваат своето здравје. Не се доведувајте себеси во ваква ситуација и овие симптоми не ги игнорирајте!

Притисок во вилицата

Кога личноста доживува инфаркт не се јавува секогаш болка во градите – притисокот во вилицата или болката во вратот, екстремен умор и мачнина, исто така, може да се симптоми.

Отечени усни

Отечени усни и чешање може да се знак на анафилактичен шок – најсмртоносна алергиска реакција.

Отежнат говор

Отежнатиот говор или „мешањето“ на зборовите може да се знак за мозочен удар. Може да се јави и „паѓање“ на едната страна од лицето, вкочанетост на една страна од телото или ненадејна силна главоболка.

Ненадеен блесок на светлина

Ако овој симптом се јави ненадејно, треба веднаш да реагирате. Можно е да постои оштетување на мрежницата, реагирајте и спасете го видот.

Нокти кои изгледаат „чудно

Бледи нокти се поврзуваат со анемија, срцеви проблеми или болести на црниот дроб; додека сини нијанси може да се знак дека немате доволно кислород, односно укажуваат на проблеми со срцето или белите дробови.

Промени во ракописот

Ова може да е знак за невролошки проблем како Алцхајмерова или Паркинсонова болест, па дури и тумор на мозокот.

Болка во папокот

Таа значи проблеми со варењето или стомачен вирус, а ако не престанува и после неколку часа може да е знак за воспаление на слепото црево, воспаление на жолчка, опструкција на цревата или чир.

Ноќна кашлица

Кашлицата во текот на ноќта може да е ран знак за срцеви проблеми, а можно е и насобирање на течност во белите дробови.

Вкочанетост на едната рака

Чувството како некој да ве боцка со игла по едната рака кое трае подолго од 30 минути, особено ако е проследено со вртоглавица или мачнина, може да е симптом на срцев удар.

Претерано потење ноќе

Освен ако не сте во менопауза, ненадејното ноќно потење не е нормално и може да е симптом на карцином на црева, лимфом или леукемија.

Брзо се заситувате, а малку јадете

Губењето на апетитот може да е ран знак за рак на јајниците, особено ако со ова уште се јавува и надуеност, болка во карлицата, проблеми со бешиката.

Упорен рапав глас

Ако трае подолго од три недели може да е знак за рефлукс, а може да е и ран знак за карцином на грло.

Необјасниво губење на телесна тежина

Не сте направиле никаква промена во исхраната, а слабеете – тоа може да е симптом на бројни здравствени проблеми, вклучително и карцином.

Не ги игнорирајте симптомите, грижете за своето здравје!