Симптоми кои се припишуваат на загадениот воздух, не ги игнорирајте!

Некои од најлошите последици се проблеми со респираторните органи, а во најлоши случаи и рак на белите дробови

Прашањето за загадениот воздух е тема која е се позастапена, со секој ден, а лекарите апелираат да направиме се што е потребно да ги заштитиме дишните органи осовено белите доброви.

Овие симптоми не би требало да ги игнорирате

Болка во грбот и рамената

Иако се смета за редок симптом, болката во грбот и рамената, па дури и градите може да биде показател за рани фази на канцер кој ако се дијагностицира навреме може да се излекува. Ако станува зботр за посилна болка која трае подолго и се јавува почесто, појдете на лекар.

Кашлица

Обично се врзува за зимските настинки или хроничните проблеми, но треба знаете да ги разликувате видовите кашлица. Акутната или субакутната кашлица може да е ран знак за рак на вели дробови, особено ако е проследена со искашлување крв.

Краток здив

Чувството на гушење, односно недостаток на воздух се јавува кај пациентите кои имаат проблем со астмата и алергиите. Ако сте забележале дека во последно време имате отежнато дишење, советот на стручњаците е да поминувате повеќе време во природа и да воведете физичка активност.

Жолти белки и тен

Овој симптом често е занемарен, но е јасен показател дека црниот дроб не функционира како што треба, а тоа може да се јави во случаите на рак на бели дробови.

Недостаток на енергија

Проблемите со спиењето или стресот може да резултираат со умор, но ако премногу често се чувствувате исцрпени и без енергија, а притоа и кашлате, имате намален апетит, можно е зад ова да се крие тешка болест.