Симптоми на атрофија на очниот нерв

Пореметувањето на очниот нерв се јавува во два случаи – при раѓање ( фактор на наследност), или од надворешни фактори (разни трауми или болести).

Очниот нерв содржи 1,2 милиони влакна, секое од тие влакна пренесува импулси кои ги создала ретината до мозокот и овозможува да видиме јасна слика. Пореметувањето на очниот нерв се јавува во два случаи – при раѓање ( фактор на наследност), или од надворешни фактори (разни трауми или болести). Пореметувањето на оптичкиот нерв предизвикува одредено губење на видот и може да ги нападне едното или двете очи.

Атрофија на очниот нерв може да се дијагностицира со очен преглед. При очна атрофија кај пациентите се јавува:

  • Намалување на острина на видот
  • Губење или намалување на боите (особено црвената)
  • Нагласено зголемување на зениците
  • Бледеење на боите на видот

Постојат многу пореметувања на очниот нерв кои се предизвикани од наследен фактор, но и оние кои се последица од некоја траума или болест.

  • Конгенитална очна атрофија е обично наследна
  • Породилно-наследна очна невропатија е наследна и обично се јавува кај мажите на возраст од 20-30 години.
  • Стекната очна атрофија. Причината за оваа атрофија се поврзува со васкуларни проблеми.
  • Очната невроза не е наследна, главна причина за оваа болест е мултиплекс склероза
  • Глауком е една од најпознатите очни болести и ги напаѓа и уништува исклучиво очните нервни влакна и го стеснува видното поле. Тој во повеќето случаи е споро прогресивна болест, иако постои и глауком кој брзо напредува.