Симптоми на коронавирус: Како да знаете дека имате покачена температура без топломер?

До денес, познати ни се симптомите на коронавирусот, но што се смета како висока телесна температура? И како да знаете дека ја имате?

Порастот на телесната температура е воедно и знак за постоење на болести, а помага при следење на тежината и текот на болеста, а има и заштитна улога во организмот, оти стимулира неспецифичен имунолошки одговор.

Нормалната телесна температура се движи од 36 до 37 степени на површината на кожата, а на слузницата (усната шуплина и ректално), како и во увото за половина до еден степен повеќе.

Покрај тоа, природно, температурата во утринските часови е пониска за околу 0,3 степен Целзиусов, од онаа во вечерните часови. Покачена или зголемена телесна температура е температура повисока од 38 степени. Над 39 степени, се смета за висока температура. Ректално и во уво, за благо зголемена температура се смета онаа над 37.5, онаа над 38,5 за значајно покачена, додека над 39,5 степени за многу висока температура, појаснуваат лекарите.

Еден од најзабалежливите симптоми на зараза е зголемената температура. Но, како да знаете дека ја имате без топломер? Еве неколку информации.

ШТО Е ПОКАЧЕНА ТЕМПЕРАТУРА?

До неа доаѓа кога температурата на телото станува повисока од вообиачаено, и е еден од симптомите на коронавирусот.

Ова се препознатливи симптоми:

 • Потење
 • Треска
 • Главоболка
 • Болка во мускулите
 • Болни очи
 • Губење на апетитот
 • Нервоза
 • Дехидрација
 • Отечени лимфни јазли
 • Чувство на општа слабост

КАКО ДА ЗНАЕТЕ ДЕКА ДЕТЕТО ИМА ТЕМПЕРАТУРА?

Симптомите кај децата може да се разликуваат.

 • Нервоза
 • Незаинтересираност
 • Црвена кожа
 • Бледо лице
 • Потешкотии со голтањето
 • Одбивање на храна и вода

Во потешките случаи, може да почувствувате и некои невообичаени симптоми:

 • Голема поспаност
 • Збунетост
 • Силна болка во телото
 • Невообичаен исцедок од матката
 • Болка при мокрење
 • Кожен осип
 • Повраќање и мачнина