Симптоми на ментални болести, иако се мисли тие се сметаат за нормално однесување!

Речиси сите без исклучок имаме некои свои навики или се однесуваме на начин за кој мислиме дека е сосема нормален, но научниците велат поинаку. Тие сметаат дека овие неколку знаци се всушност симптоми за ментални болести.

Не можете да мокрите кога има некој во близина! Можеби не знаете, но оваа состојба има свое име во медицината – се нарекува пареза. Во овој случај, односно во присуство на други луѓе доаѓа до парализа на мочниот меур. Седум отсто од светската популација го искусиле ова барем еднаш, а во екстремни случаи, некои луѓе воопшто не можат да уринираат никаде освен дома и тоа кога се сами. Ваквите крајности најчесто завршуваат со неопходно вградување катетар.

Грицкањето нокти или оникофагијата е едно од најчестите ментални нарушувања што се манифестира со опсесивно грицкање нокти. Околу 45 отсто од луѓето на возраст од 10 до 18 години страдаат од оникофагија, а претежно станува збор за женски лица. Освен што може да уништат непоправливо ноктите и забите, не треба да се заборават и бактериите кои на овој начин се внесуваат во телото.

Неспособност да се препознаат или почувствуваат некои емоции! Сигурно сте слушале од некого дека, на пример, нема искрен партнер, дека има партнер кој не зборува за своите искуства, затворен е или изгледа како да не се грижи за туѓите емоции… Всушност станува збор за феноменот алекситимија, односно неспособност човекот да ги препознае емоциите и со зборови да ја изрази својата емоционална состојба. Секој од нас има одреден степен на алекситимија, но во тешки случаи оваа состојба може целосно да му го уништи животот на човекот. Почеста е кај мажите.

Интолеранцијата на звуци може да се јави кај секого. Всушност секој од нас има некој звук што едноставно не му се допаѓа, на приме, звукот на пишување со креда по табла, мласкање со устата, грицкање поцврста храна… Менталното нарушува мизофонија е состојба при која нормални звуци предизвикуваат иритација. На пример, звуци од храна додека некој јаде, дише, кашла… За луѓето што страдаат од мизофонија, доволен е само еден таков звук за да ги извади од такт. Во екстремни случаи, луѓето толку се нервираат што се во состојба да го удрат оној што ги произведува овие звуци.

Опозициско нарушување на непослушност! Луѓето што страдаат од ова нарушување секогаш се непријателски настроени кон некого или нешто и постојано се спротивставуваат на гласен и непријатен начин. Другите ги гледаат како тврдоглави кавгаџии, но медицината вели дека ваквото однесување произлегува од искуство со многу непријатен авторитет. Тоа е многу често кај возрасните, но погодува и 20 отсто од децата и не станува збор за лошо однесување одвреме-навреме, туку за постојана состојба што трае барем шест месеци. Ако не се лекува, со текот на времето ситуацијата драстично се влошува.