Сите жени го прават ова додека седат: Четири причини зошто не треба да ги прекрстувате нозете

Не е на одмет да се знае

Седењето со скрстени нозе подолго од половина час може да да предизвика сериозни проблеми со грбот. Иако остава впечаток на елеганција, префинетост и женственост, седењето со прекрстени нозе подолго од половина час може да предизвика проблеми. Така е зато што луѓето не се создадени за седење, па доколку тоа веќе мора да го прават би требало почесто да ја менуваат положбата, истакнуваат германските лекари.

Предолгото седње во таа положба може после извесно време да доведе до висок крвен притисок, дури и кај личностите кои немаат предиспозиција за хипертензија.

Овој начин на седење ја ремети и циркулацијата. Во крвните садови, всушност, постојат мали вентили кои овозможуваат правилен проток на крв, а со прекрстување на нозете се зголемува притисокот на вените, па така се отежнува нормалниот крвоток.

Седењето подолго од три часа на ден може да доведе до згрбавување и неправилно држење, но и до болки во вратот и долниот дел од грбот.

Како последица може да се јават и непријатни трнци во нозете кои го отежнуваат нормалното одење.

Затоа е мошне важно, доколку не можете да се ослободите од оваа навика, на секои 30 минути да прошетате.