Скапоцени тајни на старите Индијанци: Заборавени, а бесплатни лекови на древното племе

Индијанците отсекогаш живееле во склад со природата. Сите свои тегоби ги лекувале со тревки кои ги наоѓале во својата околина. Природата ги лекувала, а тие за возврат длабоко ја почитувале. Денешните истражувања ја потврдиле лековитоста на билките на Индијанците

Животната филозофија на Индијанците

Темелите на нивната животна филозофија се почитта и разбирањето. Индијанците негувале голема почит кон природата, животните и земјата, Ги следеле природните промени, го набљудувале однесувањето на животните и стекнатото знаење го пренесувале на децата. Меѓучовечките односи во племето биле толерантни и позитивни. Верувале дека се на земјата има душа – луѓето, животните, билките, планините, реките… Верувале дека за здравјето е битна рамнотежата на духот и телото. Дотолку повеќе верувале дека болеста ги напаѓа неурамнотежените личности – оние кои мислат негативно и нездраво живеат.

Традиционалните методи на лекување на американските Индијанци

Според верувањето на Индијанците болната личност пати заради несклад меѓу телото и духот. Затоа Индијанците се бореле болниот да го вратат во рамнотежа и прво да ја лекуваат личноста, а не самата болест.

Нивната медицина се темелела на даровите од природата т.е. на лековитите билки. Тешко е да се открие како ги препознале лековитите билки, но се претпоставува дека во тоа им помогнале животните. Набљудувале што јадат ранетите и болни животни, па така сфатиле кои билки можат да им помогнат и на луѓето.


За да бидат здрави, Индијанците се придржувале до овие начела: 

  • Духот и телото треба да бидат во хармонија;
  • Животот во заедница мора да биде складен;
  • Треба да се грижиме за природата и децата;
  • Важно е да се познаваат лековитите билки.

Лековитите билки на американските Индијанци

Американските Индијанци користеле алое, камилица, капина, малина, корен од ѓумбир, рузмарин, нане, шипка, гинсенг, ехинацеа, валеријана, црвена детелина…

Сок и гел од алое – им служел за ублажување на изгореници и убоди од инсекти и рани.

Камилицата ја користеле во облик на чај при проблеми со цревата и мачнини. Кората и листот од капини, како и камилицата, се вареле и се пиеле како чај против воспаленија и проблеми со варењето на храната.

Корен од малини консумирале во форма на чај или свеж при пролив и болести на системот за варење.

Коренот од ѓумбир го користеле во прав како зачин или чај, но и како мелем или облоги при воспаленија, настинки и грип, слаб имунитет и циркулација.

Коренот од гинсенг го додавале во храната, па од него правеле чај или мелем против умор, за зајакнување на имунитетот и подобрување на концентрацијата, како и за подобра работа на црниот дроб и белите дробови.

 

Рузмаринот го користеле како зачин, но и во форма на чај при болки во мускулите, како и за подобрување на метаболизмот и циркулацијата.

Жалфијата ја користеле како чај и во исхраната при проблеми со варењето, настинка и болно грло, но и како природна заштита од инсекти.

Нането исто како и жалфијата го користеле како чај или во исхраната при настинки, кашлица и проблеми со дишењето.

Шипката ја користеле во исхраната и чај при настинка, кашлица, цревни проблеми и воспаленија.

Анасонот го користеле за џвакање или како чај при кашлица, болки во грлото и лошо варење.

Валеријаната ја користеле во облик на чај за олеснување на болките во мускулите и за смирување. 

Бобинките, стебленцата, цветовите и листовите од билката орлови нокти или козја крв, ги користеле за лекување на убоди од инсекти и инфекции на кожата, но и во облик на мелем за лекување изгореници, убоди од инсекти и чирови.