Склеротерапија-третман на проширени вени

Склеротерапијата ги третира вените кои се извиткани и зголемени, познати како проширени вени. Варикозните вени обично се во нозете. Склеротерапијата ги третира и пајачните вени, блага форма на проширени вени. Склеротерапијата обично најдобро делува на малите проширени вени.

Склеротерапијата ги третира вените кои се извиткани и зголемени, познати како проширени вени. Варикозните вени обично се во нозете. Склеротерапијата ги третира и пајачните вени, блага форма на проширени вени. Склеротерапијата обично најдобро делува на малите проширени вени.

Склеротерапијата вклучува употреба на игла за ставање раствор во вената. Решението за склеротерапија предизвикува лузна на вената. Лузните ја принудуваат крвта низ поздрави вени. Пропаднатата вена потоа избледува.

По склеротерапијата, третираните вени имаат тенденција да бледнеат во рок од неколку недели, иако можеби нема да исчезнат целосно. Може да потрае еден месец или повеќе за целосни резултати. Некои вени имаат потреба од повеќе од еден третман со склеротерапија.

Проширени вени
Типично, вените ја враќаат крвта од остатокот од телото во срцето. За да се врати крвта во срцето, вените на нозете мора да работат против гравитацијата. Ослабените вентили, исто така наречени некомпетентни вентили, во вените може да предизвикаат проширени вени. Ослабените вентили дозволуваат крвта да се собира во вените наместо да патува до срцето. Кога крвта се собира во вените, вените стануваат поголеми, поради што се појавуваат под кожата.

Склеротерапијата обично се прави за вените да изгледаат подобро. Постапката, исто така, може да ги подобри симптомите поврзани со проширени вени, вклучувајќи:

Болни.
Оток.
Горење.
Грчеви во текот на ноќта.
Експертите сугерираат да се чека да се направи склеротерапија по бременост или доење.
Ризици
Склеротерапијата генерално има неколку сериозни компликации.

Несаканите ефекти што може да се појават кога иглата влегува во кожата вклучуваат:

Модринки.
Подигнати црвени површини, наречени коприва.
Мали кожни рани.
Затемнета кожа.
Голем број на ситни црвени крвни садови.
Овие несакани ефекти обично исчезнуваат во рок од неколку дена до недели. Некои несакани ефекти може да потраат со месеци или подолго за целосно да исчезнат.

Помалку чести несакани ефекти од склеротерапијата за кои можеби е потребен третман вклучуваат:

Воспаление. Ова е обично благо, но може да предизвика оток, топлина и непријатност околу местото каде што иглата влегла во кожата. Може да помогне земањето лекови против болки што можете да ги добиете без лекарски рецепт. Тие вклучуваат аспирин и ибупрофен (Advil, Motrin IB, други).
Крвен тромб. Ако се формира грутка згрутчена крв во третираната вена, можеби ќе треба да се исцеди. Ретко, згрутчувањето на крвта може да патува до подлабока вена на ногата, состојба позната како длабока венска тромбоза.

Длабоката венска тромбоза носи ризик од згрутчување на крвта што патува од ногата до белите дробови и ја блокира виталната артерија. Ова е познато како белодробна емболија. Тоа е многу ретка компликација на склеротерапијата која бара итна медицинска нега. Симптомите вклучуваат проблеми со дишењето, болка во градите или вртоглавица или кашлање со крв.

Воздушни меури. Во крвта може да се издигнат ситни воздушни меури. Ова може да не предизвика симптоми. Но, симптомите може да вклучуваат гледање светлосни трепкања, главоболки, несвестица и гадење.

Овие симптоми обично исчезнуваат. Но, повикајте го вашиот давател на здравствена заштита за проблеми со движењето или чувства во рацете или нозете по процедурата.

Алергиска реакција. Можна е алергиска реакција на растворот што се користи за лекување, но невообичаено.

Како се подготвувате
Пред постапката, давателот на здравствена заштита прави физички преглед. Давателот ги испитува вашите вени и проверува дали има болест на крвните садови.

Давателот поставува прашања за вашата медицинска историја. Потребните информации за вашата медицинска историја вклучуваат:

Неодамнешни болести или медицински состојби, како што се срцеви заболувања или историја на згрутчување на крвта.

Алергии.
Други третмани што сте ги имале за проширени вени и резултатите.
Лекови или додатоци што ги земате, особено аспирин, ибупрофен, напроксен натриум  , разредувачи на крв, додатоци на железо или хербални суплементи.
Аспирин, ибупрофен, напроксен натриум или разредувачи на крв може да го зголемат ризикот од крварење. Ако земете еден или повеќе од нив, член на вашиот здравствен тим може да ви каже како и кога да престанете да ги земате пред постапката.

Пред склеротерапија, давателот на здравствена заштита може да побара ултразвучен тест на нозете. Ова е веројатно ако вените предизвикуваат симптоми. Ултразвукот е безболна процедура која користи звучни бранови за да создаде слики од структури внатре во телото.

Што можете да очекувате
Склеротерапијата обично се прави во канцеларија на давател на здравствена заштита. Генерално трае еден час или помалку за да се заврши.

Пред постапката
Не ги бричете нозете и не користете лосион на нив. Носете лабава, удобна облека.

Во текот на постапката
Лежите на грб со малку кренати нозе. Член на вашиот здравствен тим ја чисти областа што треба да се лекува. Тогаш вашиот давател на нега користи мала игла за полека да стави раствор во вената.

Растворот, обично течност, делува на тој начин што ја иритира слузницата на вената, предизвикувајќи таа да отекува и да го блокира протокот на крв.

Некои луѓе чувствуваат мало пецкање или грчеви кога иглата влегува во вената. Кажете му на вашиот провајдер ако ве боли многу. Болката може да настане од истекување на растворот од вената во ткивото околу неа.

Откако ќе ја извадите иглата, вашиот добавувач врши притисок врз областа и ја масира за да ја задржи крвта надвор од вената и да го шири растворот. Давателот може да залепи перница на местото на инјектирање за да го задржи притисокот врз областа пред да премине на следната вена.

Бројот на снимки зависи од бројот на вените што се третираат.

По постапката
Можете да станете и да шетате наоколу веднаш по процедурата. Одење и движење помага да се спречи формирањето на згрутчување на крвта.

Носењето компресивни чорапи или завои – обично околу две недели – ќе го задржи притисокот врз третираните вени. Не ја бричете ногата или не користете лосион на неа додека местото не заздрави.

Повеќето луѓе се враќаат на нивните редовни активности истиот ден, но можеби ќе сакате некој да ве вози дома по процедурата. Вашиот давател на здравствена заштита може да ви каже да избегнувате напорни вежби две недели по процедурата.

Избегнувајте ги третираните области на сонце и две недели. Или користете крема за сончање со најмалку 30 SPF. Да се биде на сонце може да доведе до темни дамки на кожата, особено за оние со темна кожа.

Резултати
Резултатите од склеротерапијата за мали проширени вени или пајакови вени обично се покажуваат за 3 до 6 недели. За поголеми вени може да бидат потребни 3 до 4 месеци. Сепак, можеби ќе ви треба повеќе од еден третман за да ги добиете посакуваните резултати.

Вените кои реагираат на третманот обично не се враќаат. Но, може да се појават нови вени.

Вашиот давател на здравствена заштита може да побара од вас да се вратите на дополнителна посета околу еден месец по процедурата за да ги види резултатите. Можеби ќе ви требаат повеќе сесии. Општо земено, треба да почекате околу шест недели пред да имате уште една сесија за склеротерапија.