Слип апнеата поврзана со послаби коски и заби

Иако врската помеѓу опструктивната ноќна апнеа и ниската минерална густина на коските допрва треба да биде целосно истражена, оваа студија нуди нови докази за нивната поврзаност што може да има неколку импликации на ортодонтското лекување.

Луѓето кои имаат слип или спиечка апнеа може да имаат уште еден проблем за кој треба да се грижат – послаби коски и заби. Позната како ниска минерална густина на коските, состојбата е показател за остеопороза и може да го зголеми ризикот од фрактури и да предизвика лабавост на забите и проблеми со забните импланти.

Инаку, слип апнеата може да предизвика потешкотии со дишењето додека спиете, што може да доведе до ниски нивоа на кислород во телото, воспаленија, оксидативен стрес и скратени обрасци на дишење. Секој од овие симптоми може да има хроничен негативен ефект врз метаболизмот на коските и на крајот на густината на коските.

Иако врската помеѓу опструктивната ноќна апнеа и ниската минерална густина на коските допрва треба да биде целосно истражена, оваа студија нуди нови докази за нивната поврзаност што може да има неколку импликации на ортодонтското лекување.

Извор: University at Buffalo