Со етерични масла против стрес и напнатост

Доколку сте под стрес, нервозни сте или загрижени, можат да ви помогнат етеричните масла ...

Бројни научни студии потврдиле дека етеричните масла навистина поволно делуваат на здравјето. Доколку сте под стрес, нервозни сте или загрижени, можат да ви помогнат етеричните масла како што се маслата од лаванда, камилица, бергамот, портокали, гераниум, иланг-иланг, кедар…

За да користите етерични масла во борбата против стресот се препорачува употреба на дифузер или аромаламби, а воздухот во просторијата во која престојувате можете да го освежите така што во една чинија ќе ставите врела вода (околу 500 милилитри) и потоа ќе додадете 2-3 капки етерично масло по избор.

Исто така, можете да нанесете и 1-2 капки етерично масло на малку вата или тупфер и потоа благо вдишувајте (инхалирајте) го тој мирис.