Со поставување на принципите на работа на Балканското здружение на уролози, затворен првиот Балкански конгрес на уролози во Охрид

Заврши првиот Балкански конгрес на уролози Со сесија за актуелните трендови во третманот на бубрежна траума, денес со Охрид и официјално заврши првиот Балкански конгрес на уролози, во организација на Здружението на уролози на Македонија. Она кое сите учесници го истакнаа за особено важно е фактот што се поставија начелата на Балканското здружение на уролзи, каде по личен избор може да членува секој уролог од регионот, но и пошироко.

“Поставувањето на принципите на работа на Балканското здружение, како и формирањето на телата кои ќе функционираат во негови рамки овде во Охрид, значат ветување дека допрва ќе се развиваме, ќе вбројуваме нови членови, и ќе имаме навистина што да кажеме и направиме во иднина. Од таа причина ги повикувам сите колеги да станат дел од ова здружение“, рече доц. д-р Оливер Станков на затворањето на првиот Блакнаки конгрес на уролози, кои изминативе три дена се одржа во Охрид.

Според претседателот на Здружението на уролози на Македонија, доц. д-р Станков овој први балкански конгрес помина како исклучително успешен настан, на кој свои излагања, предавања, постер сесии и размена на искуства понудија 250 лекари од целиот балкански регион. Се зборуваше за уроонкологијата, уропатологијата, реконструктивната урологија, роботика, лапароскопија и за се останато поврзано со урологијата.

“До наредниот, 2. Балкански конгрес, ви посакувам успешна работа и голем успех“, изјави на крајот доц. д-р Станков.

А.Стојановска