Собата ви се врти-погледот ви е нестабилен или заматен-губите рамнотежа-дијагноза, симптоми и лекување

Многу телесни системи - вклучувајќи ги мускулите, коските, зглобовите, очите, органот за рамнотежа во внатрешното уво, нервите, срцето и крвните садови - мора да работат нормално за да имате нормална рамнотежа. Кога овие системи не функционираат добро, може да имате проблеми со рамнотежата.

Проблемите со рамнотежата може да направат да се чувствувате вртоглавица, како собата да се врти, нестабилна или заматена. Можеби се чувствувате како собата да се врти или да паднете. Овие чувства може да се појават без разлика дали лежите, седите или стоите.

Многу телесни системи – вклучувајќи ги мускулите, коските, зглобовите, очите, органот за рамнотежа во внатрешното уво, нервите, срцето и крвните садови – мора да работат нормално за да имате нормална рамнотежа. Кога овие системи не функционираат добро, може да имате проблеми со рамнотежата.

Многу медицински состојби можат да предизвикаат проблеми со рамнотежата. Сепак, повеќето проблеми со рамнотежата се резултат на проблеми во вашиот орган за рамнотежа во внатрешното уво (вестибуларниот систем).

Симптоми
Знаците и симптомите на проблеми со рамнотежата вклучуваат:

Чувство за движење или вртење (вртоглавица)
Чувство на несвестица или зашеметеност (пресинкопа)
Губење на рамнотежа или нестабилност
Паѓање или чувство дека може да паднете
Чувство на лебдечка сензација или вртоглавица
Промени на видот, како што е заматување
Конфузија

Причини
Проблемите со рамнотежата можат да бидат предизвикани од неколку различни состојби. Причината за проблеми со рамнотежата обично е поврзана со специфичниот знак или симптом.

Чувство за движење или вртење (вртоглавица)
Вертигото може да биде поврзано со многу состојби, вклучувајќи:

Бенигно пароксизмално позиционно вртоглавица (BPPV). BPPV се јавува кога кристалите на калциум во вашето внатрешно уво – кои помагаат да ја контролирате вашата рамнотежа – се оттргнати од нивните нормални позиции и се движат на друго место во внатрешното уво. BPPV е најчеста причина за вртоглавица кај возрасните. Може да доживеете чувство на вртење кога се вртите во кревет или кога ја навалувате главата назад за да погледнете нагоре.

вртоглавица

Вестибуларен невритис. Ова воспалително нарушување, веројатно предизвикано од вирус, може да влијае на нервите во балансниот дел на вашето внатрешно уво. Симптомите се често тешки и постојани, и вклучуваат гадење и тешкотии при одење. Симптомите може да траат неколку дена и постепено да се подобруваат без третман. Ова е вообичаено нарушување кое е второ по BPPV кај возрасните.
Постојана постурално-перцептивна вртоглавица. Ова нарушување често се јавува кај други видови на вртоглавица. Симптомите вклучуваат нестабилност или чувство на движење во вашата глава. Симптомите често се влошуваат кога гледате како се движат предметите, кога читате или кога сте во визуелно сложена средина како што е трговски центар. Ова е трето најчесто нарушување кај возрасните.
Мениерова болест. Покрај ненадејната и тешка вртоглавица, Мениеровата болест може да предизвика флуктуирачко губење на слухот и зуење, ѕвонење или чувство на исполнетост во увото. Причината за Мениеровата болест не е целосно позната. Мениеровата болест е ретка и обично се развива кај луѓе на возраст меѓу 20 и 40 години.
Мигрена. Вртоглавица и чувствителност на движење (вестибуларна мигрена) може да се појават поради мигрена. Мигрената е честа причина за вртоглавица.
Акустичен невром. Овој неканцерозен (бениген), бавно растечки тумор се развива на нерв кој влијае на вашиот слух и рамнотежа. Може да почувствувате вртоглавица или губење на рамнотежа, но најчестите симптоми се губење на слухот и ѕвонење во увото. Акустичен невром е ретка состојба.
Рамзи Хант синдром. Исто така познат како херпес зостер откус, оваа состојба се јавува кога инфекција слична на херпес зостер влијае на фацијалните, аудитивните и вестибуларните нерви во близина на едно од вашите уши. Може да почувствувате вртоглавица, болка во увото, слабост на лицето и губење на слухот.
Повреда на главата. Може да почувствувате вртоглавица поради потрес на мозокот или друга повреда на главата.
Болест на движење. Може да почувствувате вртоглавица во чамци, автомобили и авиони или на возења во забавен парк. Болеста на движење е честа појава кај луѓето со мигрена.

вртоглавица

Чувство на несвестица или зашеметеност
Зашеметеноста може да се поврзе со:

Хемодинамска ортостатска хипотензија (постурална хипотензија). Пребрзото стоење или седење може да предизвика некои луѓе да доживеат значителен пад на нивниот крвен притисок, што резултира со чувство на малаксаност или несвестица.
Кардиоваскуларни болести. Абнормален срцев ритам (срцева аритмија), стеснети или блокирани крвни садови, задебелен срцев мускул (хипертрофична кардиомиопатија) или намалување на волуменот на крвта може да го намалат протокот на крв и да предизвикаат зашеметеност или чувство на несвестица.

Губење на рамнотежа или нестабилност
Губењето на рамнотежата при одење или чувството на нерамнотежа може да резултира од:

Вестибуларните проблеми. Абнормалностите во вашето внатрешно уво може да предизвикаат чувство на лебдечка или тешка глава и нестабилност во мракот.
Оштетување на нервите на нозете (периферна невропатија). Оштетувањето може да доведе до потешкотии при одење.
Проблеми со зглобовите, мускулите или видот. Мускулната слабост и нестабилните зглобови можат да придонесат за губење на рамнотежата. Тешкотиите со видот, исто така, може да доведат до нестабилност.
Лекови. Губење на рамнотежа или нестабилност може да биде несакан ефект на лековите.
Одредени невролошки состојби. Тие вклучуваат цервикална спондилоза и Паркинсонова болест.

вртоглавица

Вртоглавица
Чувството на вртоглавица или зашеметеност може да резултира од:

Проблеми со внатрешното уво. Абнормалностите на вестибуларниот систем може да доведат до чувство на лебдење или друго лажно чувство на движење.
Психијатриски нарушувања. Депресијата (големо депресивно растројство), анксиозноста и другите психијатриски нарушувања може да предизвикаат вртоглавица.
Абнормално брзо дишење (хипервентилација). Оваа состојба често ги придружува анксиозните нарушувања и може да предизвика зашеметеност.
Лекови. Зашеметеноста може да биде несакан ефект на лековите.
Вашиот лекар ќе започне со прегледување на вашата медицинска историја и спроведување на физички и невролошки преглед.

За да утврдите дали вашите симптоми се предизвикани од проблеми во функцијата на рамнотежа во вашето внатрешно уво, вашиот лекар најверојатно ќе препорача тестови. Тие може да вклучуваат:

Тестови за слух. Тешкотиите со слухот често се поврзуваат со проблеми со рамнотежата.
Постурографски тест. Носејќи безбедносен ремен, се обидувате да останете да стоите на платформа во движење. Тестот за постурографија покажува на кои делови од вашиот систем за рамнотежа најмногу се потпирате.
Електронистагмографија и видеонистагмографија. Двата теста ги снимаат вашите движења на очите, кои играат улога во вестибуларната функција и рамнотежа. Електронистагмографијата користи електроди за снимање на движењата на очите. Видеонистагмографијата користи мали камери за снимање на движењата на очите.
Тест за ротирачко столче. Вашите движења на очите се анализираат додека седите на компјутерски контролирано столче кое полека се движи во круг.
Маневар Дикс-Халпајк. Вашиот лекар внимателно ја врти вашата глава во различни позиции додека ги следи движењата на вашите очи за да утврди дали имате лажно чувство за движење или вртење.
Тест за вестибуларно евоцирани миогени потенцијали. Сензорските влошки прикачени на вратот и челото и под очите мерат ситни промени во мускулните контракции како реакција на звуците.
Тестови за сликање. МРИ и КТ скеновите можат да утврдат дали основните медицински состојби може да предизвикаат проблеми со вашата рамнотежа.
Тестови за крвен притисок и срцев ритам. Вашиот крвен притисок може да се провери кога седите, а потоа откако ќе стоите две до три минути за да се утврди дали имате значителни падови на крвниот притисок. Вашиот пулс може да се провери кога стоите за да помогне да се утврди дали срцевата состојба ги предизвикува вашите симптоми.

Третман
Третманот зависи од причината за вашите проблеми со рамнотежата. Вашиот третман може да вклучува:

Вежби за преквалификација на рамнотежа (вестибуларна рехабилитација). Терапевти обучени за проблеми со рамнотежата дизајнираат приспособена програма за преквалификација и вежби за рамнотежа. Терапијата може да ви помогне да ја надоместите нерамнотежата, да се прилагодите на помала рамнотежа и да одржувате физичка активност. За да спречите падови, вашиот терапевт може да препорача помош за рамнотежа, како што е бастун, и начини да го намалите ризикот од паѓање во вашиот дом.
Процедури за позиционирање. Ако имате BPPV, терапевтот може да спроведе процедура (репозиционирање на каналот) што ги чисти честичките од вашето внатрешно уво и ги депонира во друга област на вашето уво. Постапката вклучува маневрирање на положбата на вашата глава.


Промени во исхраната и начинот на живот. Ако имате Мениерова болест или мигрена, често се предлагаат промени во исхраната кои можат да ги олеснат симптомите. Можеби ќе треба да го ограничите внесот на сол и да избегнувате други диететски предизвикувачи како што се кофеинот, алкохолот и одредени состојки. Ако имате постурална хипотензија, можеби ќе треба да пиете повеќе течности или да носите компресивни чорапи.
Лекови. Ако имате тешка вртоглавица која трае со часови или денови, можеби ќе ви бидат препишани лекови кои можат да ја контролираат вртоглавицата и повраќањето.
Хирургија. Ако имате Мениерова болест или акустичен невром, вашиот тим за лекување може да препорача операција. Стереотактичката радиохирургија може да биде опција за некои луѓе со акустичен невром. Оваа процедура доставува зрачење токму на вашиот тумор и не бара засек.