Состанок на Европските асоцијации на сестри на интензивна нега во клиниката „Жан Митрев“: Подобрување на интензивната нега на критично болните пациенти и помош на нивните семејства

Повеќе од 30 претставници и членови на одборот на федерацијата од 27 европски земји на дводневниот состанок дискутираа за целите и задачите на федерација и на националните здруженија

Овие собири се исклучително важни за работата на сестрите за интензивна нега

Клиничката болница „Жан Митрев“ деновиве беше домаќин на пролетниот состанок на Европската федерација на асоцијации на сестри за интензивна нега (European Federation of Critical Care Nursing Associations – EfCCNa). Повеќе од 30 претставници и членови на одборот на федерацијата од 27 европски земји на дводневниот состанок дискутираа за целите и задачите на федерација и на националните здруженија залагајќи се за подобрување на интензивната нега на критично болните пациенти и помош на нивните семејства.

Пред почетокот на состанокот на претставниците на националните асоцијации д-р Жан Митрев им посака добредојде и успешна работа, воедно заблагодарувајќи им се што годишниот состанок го одржаа во клиниката „Жан Митрев“ како една од највлијателни членки.

Европската федерација на асоцијации на сестри за интензивна нега постои од 1999 година, а Македонија е член од 2014 година

„Овие собири се исклучително важни за нашата работа и затоа упатуваме голема благодарност до клиниката „Жан Митрев“ што ни овозможи пролетниот состанок да се одржи тука, обединувајќи ги претставниците на националните асоцијации вклучително и локалните од Македонија. Во нашата федерација се вклучени асоцијации од јавното и приватното здравство што го проширува и продлабочува нашето влијание кон заедничката цел, да работиме заедно и да постигнеме повеќе за нашите пациенти“, изјави Колет Рам, претседателка на Европската федерација на асоцијации на сестри за интензивна нега.

Во моментов федерацијата брои 31 член од 27 држави и претставува повеќе од 25 000 медицински сестри кои се вклучени во процесот на работа на интензивна нега

Европските асоцијации на сестрите на интензивна нега се реномирани здруженија чија цел е унапредување на здравствената услуга и подигнување на нивото на ефективност на овој персонал во најклучните фази од лекувањето. Преку асоцијациите се воспоставуваат стандарди за едукација, пракса и управување со работната сила на медицинските сестри во интензивна нега и се поттикнува дополнително образование, истражување и знаењето во интензивната нега на пациентите.

Европската федерација на асоцијации на сестри за интензивна нега постои од 1999 година. Македонија е член од 2014 година, а сестра Жанета Богоевска-Митева од клиниката „Жан Митрев“, како претставник на Македонското здружение на сестри за интензивна нега е член во одборот на EfCCNa. Во моментов федерацијата брои 31 член од 27 држави и претставува повеќе од 25 000 медицински сестри кои се вклучени во процесот на работа на интензивна нега.