Совети злато вредни од 99-годишна јога инструкторка!

Тао Порчон-Линч во 2012 година влегла во Гинисовата книга на рекорди како најстара јога мајсторка во светот. Денес има 99 години и се уште води јога курсеви во своето њујоршко студио. Во интервју за Хафингтон пост, Тао ги открила своите три тајни за одржување на здрав ум и тело.

Знае колку е важно дишењето

Ако Тао нешто научила во сите 75 години подучување јога, тогаш тоа е моќта на дишењето и сите неверојатни ефекти кои ги носи со себе. И во право е – стручњаците се согласуваат дека побавното, подлабокото дишење ја намалува анксиозноста, го подобрува фокусот, ја намалува болката, па дури може и да делува како превенција од некои болести како што е, на пример, дијабетесот.

„Кога си во контакт со дишењето, стареењето е непознат поим“, вели Тао.

Секогаш е позитивна! Тао вели дека јогата и помага да гледа на работите од позитивната страна и да го избрише стресот од животот. Општо е познато дека стресот е главен непријател на нашето здравје затоа што може да има мошне негативни ефекти врз нашето тело и ум, вклучувајќи и висок крвен притисок, поголем ризик од срцев или мозочен удар, како и влијание на килограмите и дигестивниот систем.

„Кога ќе се разбудите наутро првата работа што ќе ја изговорите нека биде: Денес ќе биде најдобриот ден во мојот живот“, вели Тао.

И понатаму секојдневно вежба јога! Дури и во својата 99 година Тао наоѓа начин како да вклучи вежби во секојдневниот живот. Се буди во 5 часот наутро, до 8:30 доаѓа во студиото и води по неколку часа јога дневно. Но тоа не е се! Кон почетокот на годината повела околу 1 000 студенти на одмор на Бахамите, а наскоро заминува на пат по Америка во склоп на танцово натпреварување… На оваа жена и нема крај!