СОЗДАДЕНА ОД НАУЧНИЦИТЕ: Со гума за џвакање против КОВИД-19?

Оваа гума за џвакање е на билна основа која би можела да спречи размножување на вирусот SARS-CoV-2 во плунката.

Научниците од Универзитетот во Филаделфија создале гума за џвакање на билна основа која би можела да спречи размножување на вирусот SARS-CoV-2 во плунката. SARS-CoV-2 се размножува во плунковните жлезди и неутрализирањето на вирусот во усната шуплина би можело да спречи пренесување на инфекцијата и да ја намали тежината на болеста, а токму тоа би требало да биде задачата на гумата за џвакање со ангиотензин – конвертирачкиот ензим 2 (АСЕ2).

КЛИНИЧКО ИСПИТУВАЊЕ

Биоинкапсулираните протеини во гумата за џвакање се стабилни и целосно функционално неколку години ако се чувани на собна температура, што таквата форма на лекот го прави исклучително поевтин и подостапен во однос на трошоците за чување и транспорт на моментално достапните вакцини. Студијата покажала дека нивото на РНК вирусот во плунката изложена на гумата за џвакање со АСЕ2 ензимот, паднала на едвај мерливо ниво. Се очекува дека оваа иновативна гума за џвакање ќе влезе во фаза на клинички испитувања за да се провери дали навистина може да спречи ширење на заразата.