Спасете се од депресија: Како да го зголемите хормонот на среќа во текот на зимските денови!

Серотонинот е уште познат и како хормон на среќа, а неговиот недостаток може сериозно да ја загрози состојбата на организмот.

Неговиот недостаток влијае на многу функции во организмот затоа е неопходно да се има во доволни количества. Влијае на психичките способности, на работата на метаболизмот, а одговорен е за добрата состојба на коските, црниот дроб и многу други органи.

Симптоми кои укажуваат на недостаток на серотонин:

Проблеми со варењето

Речиси 95 % од серотонинот се произведува и складира во цревата. Недостатокот на овој невротрансмитер со хормонски функции може да предизвика промена на функцијата на цревата. Кога нивото на серотонин е ниско, клетките не може да апсорбираат доволно калциум, па како последица доаѓа до опстипација.

Слабее имуниот систем

Недостатокот на серотонин го следи чувство на умор, лошо расположение и поголема можност за настинка и грип.

Влијае на биоритамот

Чувството на поспаност, иако сте се наспале, веројатно, укажува на негов недостатокот. Во овој случај опаѓа нивото на натриум, па од таа причина се јавува потребата за солена и зачинета храна.

Развој на депресија и анксиозност

Серотонинот е одговорен за добро расположение, па како резултат на неговиот недостаток депресијата се развива со голема брзина.

Чести главоболки

Причина за ова е недостатокот на триптофан, прекурсор на серотонинот кој е негов составен дел.

Проблеми со меморијата

Недостатокот на внимание, умор, потешкотии во концентрирањето на одредени податоци и памтење на информации, исто така, се поврзано со проблемот со ниско ниво на серотонин.

За да се обнови нивото на хормон на среќа потребно е да се држите до следново:

  • Вежбајте, вежбањето поттикнува лачење на ендорфини, а тие не прават среќни;
  • Масажи, терапијата со масажа го намалува нивото на кортизол за 53 %, а го покачува нивото на серотонин;
  • Сонце, низа истражувања покажале дека нивото на серотонин е повисоко во лето кога има сонце;
  • Храна, одредени намирници може да помогнат во стимулирањето на овој хормон;
  • Медитација, со нејзина помош се намалува нивото на стрес, а се зголемува серотонинот.