СПЕЦИФИЧНИ ЗНАЦИ: Кои симптоми укажуваат на 9 сериозни болести

Раната дијагноза може да спаси живот. Ова е листа на рани симптоми на најчестите сериозни болести кај луѓето.

Колку и да се пишува и предупредува, многу луѓе и натаму не знаат кои се најчести симптоми на бројни болести, како рак на кожа, дијабетес, репродуктивното здравје.

ДИЈАБЕТЕС

Раните симптоми вклучуваат:

 • Зачестено мокрење
 • Губење или добивање на телесна тежина без причина
 • Заматен вид
 • Нагласена жед
 • Модрици или рани кои бавно заздравуваат
 • Необјаснив замор
 • Трнење и болка во рацете

РАК НА КОЖАТА

Најчести симптоми се:

 • Задебелување и црвенило на кожата
 • Црвенило на лицето и вратот
 • Нови бенки
 • Кожни лезии кои не заздравуваат
 • Промени на бенките

БОЛЕСТИ НА МУСКУЛИТЕ ИЛИ ЗГЛОБОВИТЕ

Симптоми се:

 • Константна болка во мускулите
 • Трнење
 • Отекување, воспаление, вкочанетост или црвенило во или околу зглобовите
 • Намалена можност за движење

БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ

Симптоми се:

 • Искашлување крв
 • Хронична кашлица (трае подолго од еден месец)
 • Отежнато дишење
 • Краток здив
 • Хронична болка во градите (трае подолго од еден месец)
 • Пискав звук при дишење
 • Хронично производство на слуз (трае подолго од еден месец)

БОЛЕСТИ НА ДОЈКИТЕ

Најчести симптоми се:

 • Необична чувствителност на градите или болка
 • Промени на брадавиците или кожата на градите
 • Јазли
 • Јазли под пазувите
 • Исцедок од брадавицата

ПРОБЛЕМИ НА РЕПРОДУКТИВНОТО ЗДРАВЈЕ КАЈ ЖЕНИТЕ

Вообичаени симптоми се:

 • Изразено болни менструлани циклуси
 • Јадеж во пределот на гениталиите
 • Зачестено мокрење
 • Сериозна абдоминална болка или болка во карлицата
 • Невообичаен вагинален исцедок
 • Крварење межу менструациите

ДИГЕСТИВНИ ТЕГОБИ И ПРОБЛЕМИ СО ЖЕЛУДНИКОТ

Симптоми се:

 • Пролив
 • Крв во столицата
 • Повраќање крв
 • Промени во рутината на празнење на цревата
 • Ректално крварење
 • Жиговина
 • Рефлукс
 • Запек

ПРОБЛЕМИ СО УРИНАРНИОТ СИСТЕМ

Симптомите вклучуваат:

 • Болно или зачестено мокрење
 • Крв во урината
 • Ноќно мокрење во кревет
 • Губење на контрола на мочниот меур
 • Претерано мокрење во текот на ноќта

ДЛАБОКА ВЕНСКА ТРОМБОЗА

Може да ја следат овие симптоми:

 • Отекување на нозете, понекогаш и рацете
 • Болка во нозете или рацете
 • Грчеви во ногата или раката
 • Сини или црвени промени на кожата
 • Нозе и раце топли на допир

Запоменете дека секој од овие симптоми не мора веднаш да значи дека имате одредена болест. Вие најдобро го познавате своето тело, но ако сте забележале некои промени и симптоми кои не се повлекуваат, посоветувајте се со својот лекар.