Спиењето на лева страна е многу подобро за здравјето од сите останати положби на спиење

Научниците откриле како одбраната положба во која спиете влијае на телото и на целокупното здравје.

Дали сте знаеле дека спиењето на десна страна и на грб може да предизвика значајни оштетувања на телото? Според зборовите на стручњаците, најдобро е да се спие на лева страна. Таквото спиење го активира процесот на прочистување на клетките од штетните честички. ОСвен тоа, сонот на лева страна ја подобрува и функцијата на дигестивниот систем.

Научниците едногласно не препорачуваат спиење на грб.

Спиењето на грб особено може да им наштети на бремените жени, кои мораат да бидат внимателни.

Таквиот сон предизвкува потешкотии со системот за дишење, и како резултат на тоа, телото губи кислород. Спиењето на грб особено може да им наштети на бремените жени, кои мораат да бидат внимателни. Исто така, како најмало зло спиењето на грб предизвикува рчење.
Стручњаците не препорачуваат ниту спиење на десна страна, оти ефектот од таа поза е спротивен на ефектот на спиењето на лева страна.