Спиењето на страна го чува памтењето и го чисти мозокот од токсини

Спиењето на страна, покажале снимки на мозокот направени со МРИ, влијаат на најквалитетно чистење на мозокот од токсини.

Сонот буквално го чисти мозокот, покажале бројни истражувања. Имено, за време на сонот може да се отвори таканаречениот глимфатички состав, дренажен состав на мозокот што олеснува подобар проток на мозочна течност, а со тоа и чистење на токсините кои се таложат во мозокот во текот на денот, наведено е во истражувањето објавено во магазинот „Science“.

Заради ова сонот е исклучително важен, посебно на постара возраст кога побрзо се насобира плак кој предизвикува Алцхајмерова болест. Но, се чини, и не е сеедно како спиеме.

Две положби кои треба да се избегнуваат се спиење на грб и на стомак затоа што не дозволуваат квалитетно отворање на глимфатичкиот состав, пишува Journal of Neuroscience.

Токму спиењето на страна, покажале снимки на мозокот направени со МРИ, влијаат на најквалитетно чистење на мозокот од токсини. Заради ова ако спиењето на страна не е вашата вообичаена поза, обидете се да ја смените оваа навика.

Важна е и перницата

Преголема или претенка перница лошо влијае на позицијата на карлицата додека спиеме. Главата би требало да биде рамна во однос на грбор. Перницата би требало да биде дебела толку колку само да го исполни просторот меѓу увото и рамениците, па така да ја задржи главата во правилна положба, истакнува д-р Мајкл Бреус.