СПИСОК НА МЕРКИ И ЗАБРАНИ: Што препорачува Министерството за здравство за спречување на ширењето на коронавирусот во земјава?

Во моментов, според изјавата на министерот за здраство, Венко Филипче 100 лица се во задолжителна изолација, а вкупниот број на заболени изнесува 7, и сите според него, се со лесна клиничка форма на болеста, и не им е потребна механичка вентилација нема потреба.

Денес, Владата во координација со Комисијата за заразни болести донесе дополнителни мерки за справување со коронавирусот во земјава.

МЕРКИТЕ, ПРЕПОРАКИТЕ И ЗАБРАНИТЕ СЕ: 

 • Да се прекине наставата и воспитно-образовниот процес во сите градинки, основни и средни училишта во наредните 14 денови.
 • Да се ослободат вработените од работните обврски во овие институции.
 • За еден родител на деца до 10 годишна возраст се дозволува целосно платено отсуство од работа, во јавните и во приватните институции во период од наредните 14 дена.
 • Се прекинува наставната дејност и во високообразовните установи на територија на целата земја, како и сите јавни научни институти
 • Се забрануваат масовни собири и настани на отворен и затворен простор со над 1000 ученици на територијата на целата земја во наредните 14 денови, а се препорачува да се откажат и да не се организираат и настани под оваа бројка.
 • Се забранува одржување на спортски натпревари со публика во периодот од наредните 30 дена, почнувајќи од денес.
 • Се воведува задолжителна самоизолација на сите лица кои доаѓаат од високо и средно ризичните земји во период од 14 дена, согласно листата на држави според СЗО.
 • Се забранува извоз на медицинска опрема, медицински средства и материјали од страна на економскиите оператори и производители од територијата на земјава, а во врска со тоа што може да бниде потребно за третман на овие пациенти заболени од коронавирус, освен со посебна дозвола од МЗ.
 • Препорака на возрасните и високо ризичните категории на лица со хронични болести да го намалат своето движење и да го избегнуваат јавниот превоз.
 • Се препорачува избегнување на патувања во земји со висок и среден ризик согласно листата на СЗО
 • Физичките и правни лица кои нема да ги почитуваат препораките ќе бидат казнети согласно законската регулатива.
 • Се забранува меѓународен организиран автобуски превоз кон високо ризичните земји од и кон земјава.
 • Препорака до сите органи на државната управа, до единиците на локалната самоуправа и до приватните компании за времен прекин на работните обврски, односно неодење на работа на бремените жени и хронично болните лица.
 • Владините институции ги прекинуваат сите организирани настани, конференции и патувања.
Министерот Филипче апелира сите граѓани да ги применуваат веќе пропишаните мерки за превенција од коронавирусот.

Во моментов, според изјавата на министерот за здраство, Венко Филипче 100 лица се во задолжителна изолација, а вкупниот број на заболени изнесува 7, и сите според него, се со лесна клиничка форма на болеста, и не им е потребна механичка вентилација нема потреба.

Во моментов се прави тестирање на 16 годишна пациентка, која е со неспецифични симптоми на горните респираторни органи.

ТЕСТИРАЊЕ САМО ВО ИНСТИТУТОТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ

Министерот Филипче, истакна дека во земјава се прават тестови во лабораторијата на Институтот за јавно здравје која е единствено акредитирана лабораторија за таа намена. Тој потенцира дека тестовите и само тука треба да се прават, да бидат унифицирани се со цел да се избегне конфузија во толкувањето на резултатите.