СРЕЌНА НОВА: Новата година е време за промени

Најмногубројните новогодишни резолуции се однесуваат на промена на изгледот

Среќна нова година! Новата година е идеално време за промена и донесување на новогодишни одлуки. „Од следната година – на диета“ е, веројатно, една од најчестите одлуки кога станува збор за новогодишните резолуции. Сепак, оние кои ќе одберат да го променат својот изглед, честопати не успеваат да ја реализираат својата замисла бидејќи не одлучиле да променат и некои други работи.

Постојат четири типа на новогодишни одлуки, тврди порталот „Psychology Today“, и секоја на свој начин води до зголемување на квалитетот на животот, односно е основа за промена на подобро. Еве ги основните новогодишни одлуки кои може да ви го подобрат животот:

  1. Ќе се грижам повеќе за себе и за моето здравје

Повеќе време за себе, одење на долго одложуваните прегледи, поздрава исхрана, почнување со вежбање…

  1. Ќе постигнам повеќе

Сонувате за промена на кариерата, сакате да заработите повеќе од хобито, сакате да се запишете на курс, да тренирате повеќе…

  1. Ќе дадам повеќе

Ова е најмалку позната одлука меѓу класичните резолуции за Нова Година, но не е помалку важна за подигање на квалитетот на животот. Дајте повеќе од себе, волонтирајте, вклучете се во акции, донирајте…

  1. Ќе се забавувам повеќе

Ова е „најмало“ ветување кое луѓето обично си го посакуваат, но забавата не мора секогаш да биде нешто големо големо. Одлучете почесто да патувате, дури и во близина. Бидете решителни кга станва збор за искусување на нови работи кои ќе ви донесат забава во животот…